Tysk kemikaliegigant indgår Roundup-forlig til over 65 milliarder

Bayer betaler over 90.000 personer mellem 66 og 72 milliarder i et forlig i sag om ukrudtsmidlet Roundup.
Foto: ROBYN BECK/AFP / AFP
Foto: ROBYN BECK/AFP / AFP
AF RITZAU FINANS OG RITZAU

Den tyske kemikoncern Bayer har indgået en forligsaftale med 100.000 amerikanske sagsøgere, der har beskyldt selskabets ukrudtsmiddel Roundup for at have givet dem kræft.

Forliget betyder, at Bayer betaler mellem 8,8 og 9,6 mia. dollar til de nuværende sagsøgere, mens der afsættes yderligere midler til fremtidige krav, således at den samlede udgift til forliget kan løbet op i 10,9 mia. dollar eller godt 72 mia. kr., oplyser den tyske koncern.

"Først og fremmest er Roundup-forliget det rette tiltag på det rette tidspunkt for Bayer at afslutte en lang periode med usikkerhed. Det afslutter de fleste nuværende krav og skaber en tydelig mekanisme til at kontrollere risikoen for potentielle fremtidige søgsmål," udtaler Bayers topchef, Werner Baumann i en meddelelse.

Det var advokatfirmaet Weitz & Luxenberg, som repræsenterer en række af sagsøgerne, der i en pressemeddelelse onsdag aften var først til at oplyse om forliget.

"Det har været en lang rejse, men vi er meget glade for, at vi har opnået retfærdighed for de titusinder af folk, som, uden nogen egen skyld, lider af non-Hodgkins lymfom efter at have anvendt et produkt, som Monsanto garanterede var sikkert," udtaler Robin Greenwald, partner i det New York-baserede advokatfirma, i meldingen.

Med forliget vil omkring 75 pct. af de nuværende 125.000 sager blive lukket.

Bayer købte i sin tid - velvidende at der var mange krav forbundet med Roundup - Monsanto for 63 mia. dollar. Siden er antallet af krav vokset, og koncernen har tabt en række sager, hvor sagsøgerne har fået tilkendt store erstatningsbeløb. Nogle kommentatorer har derfor karakteriseret overtagelsen af Monsanto som "verdens dårligste opkøb".

I den bunke af sager, der er nu er indgået et forlig om, er blandt andet 95 pct. af de sager, som er berammede til at komme for en domstol i USA.

Det inkluderer alle sagerne i et større kompleks, der går på tværs af dele delstaters domstole. Samtidig inkluderer det også en slags prøvesag, der skulle for en domstol i Californien.

"Aftalen indfører også en mekanisme til at afklare eventuelt fremtidige krav, skriver Bayer i en meddelelse på sin hjemmeside.

Bayer har tidligere afvist, at Roundup skulle være kræftfremkaldende. I Danmark har det tidligere været et politisk krav fra flere partier, at det aktive stof i Roundup, glyphosat, skulle forbydes. Men det er fortsat lovligt.

Seniorforsker Susanne Hougaard Bennekou ved Fødevareinstituttet på DTU har tidligere forklaret til fagmediet Videnskab.dk, at der ikke er påvist nogen sammenhæng mellem kræft og de doser af Roundup, som mennesker er blevet udsat for.

Udover Roundup-forliget har Bayer også lukket søgsmål, der vedrører to andre forhold, hvor koncernen betaler omkring 1,2 mia. dollar. Tre retssager omkring Roundup, hvor der allerede er faldet dom, og som er under appel, er imidlertid ikke omfatte.

Bayer forventer, at forliget vil påvirke pengestrømmen med 5 mia. dollar i både 2020 og i 2021. Pengene vil komme fra den nuværende kontantbeholdning, den løbende frie pengestrøm, fra det planlagte frasalg af området for medicinske produkter til dyr og endelig fra obligationssalg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også