Tysk kemikoncern med stort fald i driftsresultat efter svært 2019

Flere uventede hændelser i branchen og på det globale marked gjorde, at 2019 blev et år med store udfordringer for BASF, der leverer kemi til landbrug i hele verden.
Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS OG THOMAS MØRCH

Den tyske kemikoncern BASF, der henter en stor del af sin omsætning hos landbrugskunder, fik flere udfordringer end ventet i 2019, hvilket betød et fald i selskabets driftsresultat.

Selskabet kom ud af 2019 med et driftsresultatet (Ebit) før særlige poster på 4,54 mia. euro., hvilket er et fald på 27,8 pct. i forhold til i 2018, hvor driftsoverskuddet endte på 6,28 mia. euro.

Det skriver selskabet i sit regnskab, der er offentliggjort fredag morgen.

Kemikoncernen - som Bloomberg News kalder verdens største kemiske producent - skriver, at flere uventede hændelser i branchen og på det globale marked gjorde, at 2019 blev et år med store udfordringer.

"I modsætning til vores forventninger i begyndelsen af året blev det økonomiske klima endnu svagere i 2019. Handelskonflikter, politisk usikkerhed og mærkbar lavere efterspørgsel fra vores nøglekunde-industrier - især bilindustrien - kunne mærkes i vores forretning," siger adm. direktør Martin Brudermüller i regnskabet.

"Prisfaldet på råvarer til vores kemi- og materialesegmenter var betydelig stejlere end forudsigelserne. Derfor blev vi i juli nød til at nedjustere vores forventninger til indtjeningen. Det var bittert. Som følge heraf er vi ikke tilfredse med vores resultater," fortsætter direktøren.

I 2019 havde BASF et salg på 59,12 mia. euro mod 60,22 mia. euro året forinden. Det største salg i selskabet stod forretningsområdet for overfladeteknologi for med en omsætning på 13,14 mia. dollar.

I 2020 forventer selskabet, at den globale vækst vil blive sat væsentligt tilbage som følge af usikkerheden omkring coronavirusset.

Derfor anslår kemiselskabet, at salget ender nogenlunde som i 2019 på 60-63 mia. euro. Driftsresultat (Ebit) før specielle poster ses lande på 4,2 - 4,8 mia. euro.

BASF's fremtidsplaner ligger specielt i Asien, hvor selskabet vil investere i Kina, som det forventer, vil stå for to tredjedele af væksten i kemisk produktion i 2030.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også