Minkleverandør: Vi skal være klar med maskiner når salget kommer

Per Thyrrestrup driver tre selskaber med relation til minkbranchen. 2019 var hård ved selskaberne, og han forventer først, at udviklingen i branchen vender efter 2020.
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix

To ud af tre selskaber, som Per Thyrrestrup driver inden for minkbranchen, kom ud med underskud i 2019, mens aktiviterne i Thyrrestrup Byg, som laver byggeri til minkfarme, er skåret helt ned.

Det er status efter 2019, hvor selskaberne har været ramt af de faldende skindpriser og dårlige tider hos minkavlerne.

Men Thyrrestrup bruger de dårlige tider konstruktivt og forbereder især udviklingen af maskiner til branchen vender.

"Mange virksomheder går i stå, når der er kriser, men vi har god erfaring med at gøre det modsatte. Så længe vi selv kan finansiere det, så kan det lade sig gøre. Skal vi have medfinansiering, så går det galt," siger Per Thyrrestrup til AgriWatch og uddyber:

"Det er sådan, branchen er lige nu. Det vil kaste underskud af sig. Vi bliver ramt af, at vi investerer i dårlige tider. Vi følger planen, men udvikling koster penge," siger Per Thyrrestrup.

Udviklingen sker primært igennem selskabet Thyrrestrup Mink, som laver maskiner til minkbranchen. Selskabet gik fra en bruttofortieneste på 2 mio. kr. i 2017/2018 til 1,5 mio. kr. i 2018/2019. Årsresultatet gik fra minus 140.000 kr. til minus 681.000 kr. i perioden.

"Når der har været krise, så har vi udviklet maskinerne. Vi bruger næsten 3,5 mio. kr. på udvikling i år. Det er nu, vi skal lave maskiner, for vi skal være klar, når salget kommer, og branchen vender," siger Per Thyrrestrup.

Mink går op og ned

I Thyrrestrup Testcenter driver Per Thyrrestrup en bedrift med 10.000 tæver, og det er blandt andet på bedriften, at der testes maskiner fra udviklingen i Thyrrestrup Mink.

Testcenteret kom ud af regnskabet 2018/2019 med en bruttofortjeneste på 1,8 mio. kr. og et underskud på 1,6 mio. kr. Det er en tilbagegang fra året før, hvor bruttofortjenesten lå på 2,9 mio. kr., og et underskud på 1,2 mio. kr.

Thyrrestrup Byg kom ud af regnskabet 2018/2019 med en bruttofortjeneste på 101.000 kr. og et overskud på 18.000 kr. Men aktiviteterne i selskabet er næsten helt droslet ned, og der er ingen ansatte i selskabet, da der ikke bygges nye minkfarme.

"Minkbranchen går enten opad eller lodret ned. Men vi kan skrue op for byggeri igen, når skindpriserne stiger igen. Det tager en måned, så er vi oppe at køre igen," siger Per Thyrrestrup om byggefirmaet til AgriWatch.

For såvel Thyrrestrup Byg og Thyrrestrup Mink gælder det, at Per Thyrrestrups holdningselskab, Thyrrestrup Holding, har øget egenkapitalen i de to selskaber med en mio. kr. for at polstre virksomhederne i de dårlige tider.

Egenkapitalen i Thyrrestrup Holding er dog efter 2018/2019 på 48 mio. kr. Selskabet havde en bruttofortjeneste i 2018/2019 på 247.000 kr., og kom ud med et underskud på 2 mio. kr.

Om de kommende års økonomiske udvikling i selskaberne, siger Per Thyrrestrup.

"Vi kommer også til at lave underskud i år, og det er helt efter planen," siger Per Thyrrestrup, der ikke vil spå om prisudviklingen på minkskind, der har været nedadgående de sidste år.

Minkpelseri lukrerer på fokusset på egne maskiner

Norsk regering øger kompensation til pelsavlere

Godsejer henter sønnen hjem til Clausholm 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også