Ny teknik skal reducere klimaaftrykket fra svineproduktion

Landmænd får mulighed for at reducere sit klimaaftryk med ny teknik, som Danish Crown og opfindere er ved at udvikle.
Foto: Janus Engel/Ritzau Scanpix
Foto: Janus Engel/Ritzau Scanpix

En ny teknik med afbrænding af metangas fra gylle kan få stor betydning for landbrugets forsøg på at reducere sit klimaaftryk.

Det er en opfindelse som, slagterikoncernen Danish Crown sammen med de to opfindere Mikkel Kastensand og Peter Foged Larsen er i gang med, og hvor målet er at uskadeliggøre metanudsivningen fra gårdens gylletanke. Det skriver TV 2.

”Vi er godt på vej med mange projekter, men hvis vi kommer i mål med det her initiativ, vil det virkelig bringe os langt i forhold til vores målsætning,” siger Nicolaj Nørgaard, direktør i Danish Crown, til TV 2.

Metoden er baseret på, at en gylletank bliver forseglet med en tæt sejldug, så metangassen ikke kan fordampe. I stedet sendes den opsamlede gas via slanger og rør over til en container med den ny teknik, hvor den behandles og gøres klar til at blive brændt af.

Metoden kan potentielt reducere klimaaftrykket fra et kilo grisekød med op til 20 pct., og gør det muligt at reducere klimabelastningen fra det metan, der opsamles og brændes, med over 95 pct., skriver Danish Crowns topchef, Jais Valeur på Linkedin.

”For os i Danish Crown er det endnu et skridt på vores vej mod en mere bæredygtig fremtid for fødevarer. Jeg er meget stolt af villigheden hos vores danske landmænd til at gøre en forskel, samt samarbejdet med AgroGas, som har bragt teknologien til os,” skriver han.

”Om et halvt år har vi tre anlæg i drift og fungerer det som vi forventer, så skal vi have det ud til så mange som muligt. Det er innovation der gør en forskel,” lyder det videre.

Danish Crown har som mål at halvere klimabelastning fra svineproduktion senest 2030, og nu gør man klar til at udbrede teknologien til 10 andre landbrug.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter