Pensionskasse investerer trecifret millionbeløb i firma bag hypet klimateknologi

Selskabet bag pyrolyseteknologien Skyclean har fået en kapitalindsprøjtning fra et af Danmarks største pensionsselskaber, som bliver minoritetsaktionær i selskabet.
Henrik Stiesdal. | Foto: European Patent Office
Henrik Stiesdal. | Foto: European Patent Office

Et trecifret millionbeløb bliver nu investeret i selskabet Stiesdal, der blandt andet står bag pyrolyseteknologien Skyclean.

Således er et af Danmarks største pensionsselskaber Pensiondanmark blevet en minoritetsaktionær i selskabet, der blandt andet arbejder pyrolyseteknologi.

Det skriver Pensiondanmark i en pressemeddelelse.

"Investeringen i Stiesdal har et betydeligt afkastpotentiale, samtidig med at det er en virksomhed, der i høj grad kan bidrage til at modvirke klimaforandringer og skabe nye grønne jobs i Danmark. Dermed er den et perfekt match for os," siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Pensiondanmark, i meddelelsen.

Pensionsselskabet ønsker ikke at oplyse over for AgriWatch, hvor stor en ejerandel der er tale om.

Det store millionbeløb skal bruges til at videreudvikle selskabets fire teknologier, der hver især rummer et stort potentiale i klimakampen.

"Vi har været så heldige at få etableret et "Dream Team" i virksomheden, ikke blot i bestyrelsen og i topledelsen, men også i form af en række nøglemedarbejdere. Nu får vi så med Pensiondanmark i ejerkredsen et nyt løft i professionalismen, samtidig med at både handlekraften og mulighederne for langsigtet udvikling bliver styrket," siger Henrik Stiesdal.

Investeringen sker ved tegning af nye aktier, hvor der samtidig rejses kapital fra den eksisterende ejerkreds.

En del af klimaudspil

Da regeringen for et par uger siden lancerede sit klimaudspil for landbruget, var det med et stort fokus på pyrolyseteknologi.

Regeringen peger på, at op mod 2 millioner ton CO2-reduktioner skal hentes fra pyrolyseteknologi. Dermed ser selskabet Stiesdal Fuel Technologies ud til at få tilført markante midler til den videre modning og kommercialisering af pyrolyseteknologien Skyclean.

Skyclean fungerer ved at forkulle landbrugsaffald som halm og gylle i en pyrolyseovn, som omdanner det til biokul, gasser og olier. Biokullet kan bredes ud på landbrugsjord, hvor det virker jordforbedrende, og gas og olie kan omdannes til flybrændstof.

Ifølge Stiesdal kan teknologien reducere landbrugets klimaaftryk med 50 pct. og gøre flybrændstoffet klimaneutralt.

Pyrolyse er en velkendt teknologi, men Skyclean-konceptet bruger en særlig variant, der er udviklet af DTU og er afprøvet på et anlæg på 200 kilowatt, som står placeret på DTU's Risø Campus.

Næste skridt bliver at opskalere til et pilotanlæg på 2 megawatt, hvilket er i gang med at blive opført. Derefter skal der etableres et fuldskalaanlæg på omtrent 20 megawatt.

"Vi regner med, at serieproducerede anlæg typisk vil være på 10-40 megawatt. Der er nogle oplagte udfordringer ved at opskalere med en faktor 100 i forhold til 200 kilowatt-anlægget, og derfor vil vi gerne som et mellemtrin lave et pilotanlæg, der er ti gange større end det nuværende, og som har automatisering osv. svarende til et stort anlæg. Der vil vi kunne give en stor del af den læring, der skal til for at bringe det op i fuld skala," sagde Henrik Stiesdal til AgriWatch i oktober 2020.

Han har tidligere fortalt til AgriWatch, at endemålet er at få 100 anlæg på mellem 10 og 40 megawatt i Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også