Forskere: Bedrifterne er ikke klar til CO2-afgifter

Der er for mange ukendte faktorer til, at landbrugsbedrifter kan udregne sit CO2-udslip og derved implementere CO2-afgifter, siger forskere.
Foto: Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Implementeringen af en potentiel klimaafgift i landbruget giver ikke mening endnu.

Det siger flere forsker til mediet Ingeniøren, der peger på, at der lige nu ikke findes retvisende opgørelser for bedrifters udledning.

"Problemet er jo, at landbrugssektoren ikke bare kan gøre som på energiområdet og udregne udledningen ved at brænde kul eller olie af. Vi har at gøre med biologiske processer," siger Jørgen E. Olesen, institutleder ved Aarhus Universitet.

Sander Bruun, lektor i plante- og jordvidenskab på Københavns Universitet mener, at man aldrig kommer til at regne bedrifternes udledning præcist ud.

Derimod skal et afgiftssystem være dynamisk og tage udgangspunkt i et gennemsnitstal, der senere bliver forfinet ifølge mediet.

De Miljøøkonomiske Vismænd har i en rapport fra marts anbefalet en bred CO2-afgift på 1200 kr. pr. ton CO2.

Det vil forårsage et tab på 15.000 arbejdspladser i landbrug- og fødevarersektoren og ifølge Landbrug & Fødevarers klimadirektør Niels Peter Nørring vil en sådan afgift give landbruget en ekstraregning på 15-16 mia. kr., som AgriWatch tidligere har beskrevet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også