Danish Crown langer ud: Tican betaler kun merpris, fordi de mangler grise

Usædvanlig overbuds-situation i dansk grisebranche, efter Tican har lagt sig foran på notering. Topchef for Danish Crown mener, at årsagen er åbenlys.
Foto: Brian Karmark/ERH
Foto: Brian Karmark/ERH

Det vækker mest hovedrysten og skuldertræk, at Tican har lagt sig foran på den danske notering de seneste to ud af tre uger.

Sådan kommenterer adm. direktør i Danish Crown Jais Valeur nu den usædvanlige enegang, som hovedkonkurrenten, ejet af tyske Tönnies, har valgt at tage.

At konkurrenten brød med mange års praksis om at følge andelsselskabets notering op og ned og i stedet lagde sig 20 øre foran på griseprisen, undrer derimod Jais Valeur.

I en situation med et stærkt faldende antal danske slagtegrise og to slagterikoncerner, der begge står over for en kamp om at fylde deres slagtekæder for at undgå milliontab på tomgangs-kapacitet, er den fredsslutning, der ellers i mange år har været om, at noteringen blev sat af Danish Crown og fulgt af Tican nu effektivt brudt.

Blæser til kamp om grisene: Tican løfter notering over Danish Crowns

Tican-topchef om noteringsløft: Der er jo ingen lov om at følge Danish Crown

”Han (Steen Sønnichsen, adm. direktør i Tican Fresh Meat) er lige blevet dømt til at betale det samme som os. Og så går han over. Det er en spændende tankegang,” påpeger han med henvisning til, at Tican sidste uge tabte til sin største leverandørgruppe Dangris i en voldgiftssag, der netop handlede om, hvorvidt slagterikoncernen fra Thisted skulle matche Danish Crowns restbetaling.

Her endte retten med at pålægge Tican at efterbetale knap 20 mio. kr. 

Tican taber voldgiftssag: Betaler 20 mio. kr. til alle leverandører

Da Tican forrige uge lagde noteringen over konkurrenten første gang, lød forklaringen fra konstituteret adm. direktør i Tican Steen Sønnichsen, at årsagen var, at man så markedet forskelligt:

”Aktuelt har vi åbenbart et lidt afvigende billede af markedet. Det er ikke, fordi vi ikke vil betale det samme som Danish Crown. Den her uge er vi bare ikke enige om, hvad markedet er, og så er det kun fair at sætte prisen efter vores vurdering. Det har vi ret til. Vi ser prisen højere og sætter den derfor højere,” begrundede han.

Jais: Havde ikke brug for at blive vækket af Tican

Jais Valeur giver dog ikke meget for den forklaring. Han mener at kende baggrunden for Ticans enegang.

”Hvorfor gør han det? Det kan kun skyldes, at de mangler grise. Vi har vundet over en halv million grise fra dem over de sidste par år. Der kommer stadig nogle leverandører her i maj og juni, så den vandring er ikke slut endnu.”

”Jeg vælger at tænke, at det må være en investering fra Ticans side. Det kan kun være en investering i at flytte markedsandele. 20 øre i merpris per uge er 60 mio. kr. for dem på et år. Hvis han altså holder mere end et par uger i merpris. Sidste gang var det jo kun en uge, de lå over,” mener topchefen.

Der er jo også den mulighed, at Tican tjener bedre lige nu. For det er vel i et opadgående marked altid en fordel at sælge mest muligt fersk?

”Jeg hilser altid konkurrence velkommen. Det er et spændende nyt element på det danske marked. Men jeg har svært ved at se, at deres forretningsmodel kan konkurrere med Danish Crown over tid. Vi har en unik kombination af forretninger omkring os med DAT-Schaub og forædling. Der skal vi vinde over tid. De har historisk ikke kunnet følge med, og jeg er sikker på, at vi har den rigtige forretningsmodel,” siger Jais Valeur.

”Men ja. Lige nu vil du helst bare slagte grise, for råvarerne er i god efterspørgsel. Nogle år vil du ønske, at du kun har grise. Andre, at du kun har forædling.”

Nogle producenter, som vi har talt med de seneste uger, ser jeres seneste stigning på 60 øre per kilo forrige uge som et tegn på, at Ticans noterings-stigning fik dig til at vågne op - og at Ticans pres dermed virkede?

”Vi sætter noteringen efter, hvad vi tjener i markedet, og det gør vi hver uge. Vi sidder ikke og kigger på Ticans notering, vi kigger på det europæiske marked og salget. Jeg havde ikke en fornemmelse af, at jeg var faldet i søvn og skulle have Tican til at sætte 20 øre op, for at jeg kunne vågne.”

Kan I følge med i en noterings-stigning over de kommende måneder?

”Det her holder ikke mig søvnløs. Jeg synes, det er åbenlyst, hvad der foregår. Det kan kun være en investering i at flytte markedsandele, men nu må vi se. Vi har seks slagterier i Danmark, og der er volumennedgang, men vi har vundet markedsandele. Det gør det lidt nemmere at tilpasse kapaciteten - den slags er nemmere, når man har seks slagterier, end når man har to.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også