Arla sparker atter mælkeprisen op - også for non-GM

Stor stigning til mælkeprisen i marts på baggrund af råvarepriserne, melder Arla. Også særtillæg sættes op.
Foto: Arla PR-foto
Foto: Arla PR-foto

Mælkeprisen sparkes endnu en gang opad for Arla.

Fra 1. marts vil der løbe hele 14,9 øre ekstra for hvert kilo mælk, andelshaverne i Arla leverer. Det gælder vel at mærke for både konventionelle og økologer.

Også tillægget for non-gm mælk stiger - denne gang med 3,7 øre per kilo.

Fra marts 2022 vil Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk stige med 14,9 DKK øre/kg. Desuden øges tillægget for Non-GM med 3,7 DKK øre/kg.

Fra Arla lyder baggrunden for stigningen ganske enkelt: ”Råvarepriserne fortsatte den stærke udvikling i januar.”

At Non-GM tillægget øges får lidt flere ord med på vejen. Her er der også tale om en noget mere usædvanlig justering for mejerikoncernen

”Markedet for GMO-frit foder stiger relativt mere end fodermarkedet generelt. Som følge heraf er der gennemført en ekstraordinær justering af tillægget for GMO-frit foder på plus 0,5 €c til 1,5 €c for at dække de endnu stærkere stigende omkostninger ved GMO-fri produktion. Tillæget for GMO-frit foder er en omfordeling fra basispriserne, og udviklingen heraf vil blive overvåget og justeret i overensstemmelse hermed,” lyder det.

Dermed er der altså ikke tale om en indtjeningsfremgang på mælketypen, men derimod en omfordeling mellem Arlas andelshavere. I Danmark, Tyskland og Sverige er det et krav at levere non-GM mælk.

Mælkeprisen, den såkaldte acontopris, vil med stigningerne for marts lyde på 3,32 kroner per kilo, hvis man modtager samtlige tillæg og klimatjek-betaling. For økologerne vil top-acontoprisen lyde på 3,883 kroner per kil.

I den mere detaljerede gennemgang af produktgrupperne i mejerisektoren markerer Arla stort set stigninger over alle produkter.

”Mejeriprodukter bliver fortsat dyrere, og her er ost ingen undtagelse. I Europa skyldes dette primært det fortsat lave produktudbud og en stærkere efterspørgsel. Det europæiske marked for Gouda er vanskeligt, da de primære producerende regioner oplever en lav mængde indvejet mælk og fortsat stærk efterspørgsel. Den samlede produktion af Mozzarella i EU ser ikke lovende ud på grund af den lave mængde indvejet mælk,” lyder det.

Også pulverpriserne fortsætter op:

”Beholdningerne er meget lave på markedet, og friske forsyninger er stadig begrænsede. Priserne på fedtholdigt mælkepulver er ikke i stand til at følge med i samme hastighed som andre typer mælkepulver, da efterspørgslen drives af lavindkomstområder, som er meget prisfølsomme.”

Arlas repræsentantskab samles denne uge for at vedtage regnskabet for 2021, samt at fastsætte efterbetalingen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også