Mejeriauktion tæt på rekord - kun to gange har priserne været så høje

Man skal helt tilbage til 2013 for at finde højere priser på den toneangivende mejeribørs som nu.
Der løber færre kilo mælk igennem verdens mejerier og det fører til markante prisstigninger på toneangivende mejeriauktion. | Foto: Casper Dalhoff/ERH
Der løber færre kilo mælk igennem verdens mejerier og det fører til markante prisstigninger på toneangivende mejeriauktion. | Foto: Casper Dalhoff/ERH

Mejeripriserne på verdensplan nærmer sig rekordniveauer. I hvert fald hvis man tager udgangspunkt i Global Dairy Trade-børsen (GDT), der de seneste ti år har registreret sine handelspriser.

Den globale mælkebørs, hvor verdens mejerier, herunder også Arla Foods, sælger store partier mælkepulver og smør til industrielle kunder handlede i denne uge igen til stigende pris-niveauer.

Helt præcist steg indekset med 4,2 procent. Især trukket op af priserne på skummetmælkspulver og sødmælkspulver, der begge steg med 6 og 4,2 procent.

GDT opererer med et såkaldt indeks for det samlede prisniveau, så det er sammenligneligt også på tværs af hvilke produkter, der bliver udbudt på auktionen. Det er altså en beregnet værdi, men siger noget om, hvordan den samlede prissætning er for mejeriprodukterne, der udbydes.

Indekset steg ved handlen denne uge medd 4,2 procent og ramte dermed 1.516 US-dollars.

Lille mængde men er toneangivende

Kun to gange har indekset ligget højere. Det var i april 2013, hvor indekset toppede med 1.549 dollars den 2. april og 1.573 den 16. april.

Det er samtidig de eneste to gange tidligere, at indekset har været over 1.500.

GDT-auktionernes salgsmængde udgør kun en meget lille del af verdens handel med mælk, men auktionen anses for toneangivende af verdens mejerier. Det skyldes, at mejerierne til dels afsætter den mængde råvare på auktionerne, som de populært sagt ”har i overskud”.

Netop det seneste halvår har verdens mælkeproducenter holdt igen med deres mælkeproduktion, hvilket har skabt knaphed på markederne. Arlas råvarechef har udtalt til AgriWatch, at han ingen tegn pt. ser på, at det vil ændre sig foreløbig.

Midt i prisstigninger: Arlas råvarechef ser ingen tegn på mere mælk foreløbig

I foråret produceres der store mængder mælk, der ikke kan konsumeres med det samme, mens mælken er frisk. Her anvender mejerierne tørretårne til at producere pulver af mælken, så den kan afsættes senere - både til faste industrikunder, men også på GDT-auktionerne. Industrihandlen fungerer altså i høj grad som buffer eller sæsonudligning for en række af især Europas mejerier.

Derimod anvender ejeren af GDT-auktionerne, nemlig det new zealandske stormejeri Fonterra, i høj grad auktionerne som vigtig salgskanal. Det skyldes, at Fonterras andelshavere i al overvejende grad producerer mælk i deres sommersæson, hvor køerne er på græs.

Denne uge meldte Fonterra ud, at man nu vil sælge dele af sine aktieposter i Global Dairy Trade til to børs-selskaber.

Mælkegigant får nye partnere til mejeribørs

GDT-auktionernes prisniveauer afspejler med al tydelighed, at mælk er verdens mest volatile råvare.

I august 2015 ramte GDT-auktionens prisindeks et historisk lavniveau på 514 dollars. Altså en tredjedel af det nuværende niveau.

Næste auktion er 1. marts 2022.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også