Mejerigigant nedjusterer: Andelshavere leverer mindre mælk

Andelshaverne har leveret færre kilo mælk end ventet, melder Fonterra.
Fonterra er international mejerigigant med base i New Zealand. Produktionen er i høj grad afhængig af vind og vejr, idet den næsten udelukkende foregår på græs. | Foto: Nigel Marple/Reuters / Ritzau Scanpix
Fonterra er international mejerigigant med base i New Zealand. Produktionen er i høj grad afhængig af vind og vejr, idet den næsten udelukkende foregår på græs. | Foto: Nigel Marple/Reuters / Ritzau Scanpix

Dårligere vejr og udfordrende vækstbetingelser betyder nu, at mejerigiganten Fonterra nedjusterer sine forventninger til årets mælkeleverancer fra de new zealandske mælkeproducenter.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Her skriver adm. direktør Miles Hurrell, at selskabet nu forventer at afslutte mejerisæsonen 2021-22 med 1,6 procent lavere indvejning end tidligere udmeldt forventet for sæsonen.

”Vi havde forventet at forholdene ville forbedres over jul- og nytårsperioden, men dette er ikke sket. Som et resultat har vi revurderet vores 2021-22 forventningerne med 1,6 procent til 1.500 millioner kg tørstof,” lyder det.

Forventningerne er lavere end de tidligere udmeldte 1.525 millioner kg tørstof. Og væsentlig under sidste sæson 2020-2021-indvejningen på 1.539 mio. kg.

Mælkeproduktionen på New Zealand foregår stort set udelukkende på græs, og mælkeleverancerne er derfor meget afhængige af vejrlig, som f.eks. tørke.

Miles Hurrell udtaler, at udmeldingen ikke vil få konsekvenser for de mængder, som Fonterra udbyder på auktion på Global Dairy Trade (GDT). Netop GDT er delvist ejet af det new zealandske andelsselskab, og regnes for den toneangivende prissætning på verdensmarkedsprisen på mælkeprodukter.

”På grnud af den høje efterspørgsel på varer uden for GDT-platformen, har vi allerede reduceret de mængder vi udbyder på GDT tidligere på sæsonen. Vi vil fortsat monitorere situationen og omhyggeligt styre vores salg, både på og uden for GDT,” skriver Fonterra.

Stort mejeriselskab får grønt lys til ny ejerkapital-struktur

Newzealandsk Arla-konkurrent viser første regnskab efter frasalg og ”strategi-genstart”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også