Usædvanligt hop: Arlas mælkepris stiger markant

Arlas mælkepris vil for årets sidste måned stige til det tætteste niveau på 3 kr., den har været i flere år.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Med et hop på hele 3 eurocent fra månedsskiftet, svarende til godt 22 øre per kilo, vil den konventionelle mælkepris til danske andelshavere lyde på 299 øre per kilo i julemåneden.

Det er en usædvanligt stor stigning for mejerikoncernen, der ellers har for vane at levere stigninger på 1 eurocent, (7,45 øre per kilo) ad gangen. Afregningsprisen er den højeste siden sommeren 2014.

Det store hop i prisen er dog ikke nødvendigvis et chok for alle andelshavere. Allerede tirsdag kunne en del mælkeproducenter melde på Facebook, at de på Arla Farmers havde set noteringen for december poppe op. Dette dokumenterede de glade med screenshots og fotos - før de meldte, at opdateringen var forsvundet igen.

Adm. direktør Peder Tuborgh varslede også den kommende prisstigning tidligere i november, da han over for AgriWatch lovede, at der ville komme mere på mælkeprisen, uden at han dog satte nøjagtigt tal på.

Nu står det altså klart, at det bliver 22,4 øre stigning per kilo til de konventionelle, og at økologerne vil få samme stigning, så de i december vil kunne afregnes med en toppris på 359 øre per kilo - hvis altså de leverer bedste klasse mælk og deltager i Arlas klimatjek.

Solid udsigt - alle kategorier stiger

"Priserne på alle EU-mejeriprodukter, især smør, har fortsat den stærke positive udvikling i oktober. Prognosen er solid," lyder det lovende fra Arla i opdateringen.

Her meldes der samtidig om faldende mælkeproduktion i såvel Europa som de store mælkeproducerende nationer som New Zealand, USA og Australien de seneste måneder.

Prisudviklingen på ost er stærk, melder mejerikoncernens handelsfolk, ligesom især skummetmælkspulver (SMP) stiger kraftigt i pris.

"Smørpriserne steg markant, men situationen på markedet for flydende fløde var endnu mere ekstrem. Det stærke marked for flydende fløde hænger sammen med den lavere mængde indvejet mælk, samt at mange slutbrugere besluttede at udskyde deres bulk-indkøb af smør til oktober. Der blev desuden brugt mere mælkefedt til osteproduktion," beretter handelsfolkene i opdateringen.

Traditionelt set er decembermåneden stærkt salg af juleretter samt bagværk, hvor smør og fløde indgår som centrale ingredienser en af Arlas gode indtjeningsmåneder. Samtidig er det den sidste måned af regnskabsåret og Arla afbalancerer her ofte sin indtjening og mælkepris, så man rammer den ønskede resultatandel på bundlinjen.

Når det nye år starter, sker der derimod ofte en sænkning af mælkeprisen igen. Det nye niveau på 299 øre per kilo, lover dog godt for, at mælkeproducenterne ikke skal starte 2022 lige så lavt som 2021, hvor mælkeprisen i januar lød på 244,9 øre per kilo.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også