Koncernchef efter rekordresultat i DLG: "Vi er selvfølgelig opmærksomme på muligheder for opkøb"

DLG har på to år øget egenkapitalen med over en milliard, og koncernchefen leder fortsat efter muligheder for at lave et stort opkøb. Det primære fokus er dog organisk vækst, hvor særligt det tyske datterselskab Hage har et uforløst potentiale.
Foto: PR DLG
Foto: PR DLG

Med et nyt rekordregnskab har DLG fået ekstra sul på sidebenene.

Andelskoncernen har mandag morgen sendt sit halvårsregnskab på gaden, og heri fremgår det, at selskabets egenkapital nu mønstrer 6,7 mia. kr. mod 5,6 mia. kr. for to år siden.

"Vi er polstret i en hel anden grad, end vi var for få år siden. Derfor er vi selvfølgelig opmærksomme på muligheder for opkøb og klar til at købe stort op, når vi finder noget, der giver mening og passer ind. For nærværende er der dog ikke noget på tegnebrættet," siger Kristian Hundebøll til AgriWatch.

Han og DLG introducerede i 2017 strategien 'Leading The Way', der har haft som hovedfokus at øge indtjeningen efter en række frasalg af virksomheder uden for kerneforretningen.

Samtidig har virksomheden været tydelig om, at nogle af midlerne skal geninvesteres, så omsætningen igen kan få et nøk op. Den del af øvelsen lader dog vente på sig, men ambitionerne lever videre.

Det gælder blandt andet i grovvaredivisionen, hvor pilen peger mod syd.

"Inden for agribusiness er det stadig på det tyske marked, vi ser muligheder for opkøb. Der har dog ikke været noget af særlig interesse," siger Kristian Hundebøll, der har været koncernchef i DLG siden 2012.

Han understreger, at selskabet primært har fokus på organisk vækst i de kommende år.

I løbet af de kommende måneder begynder Kristian Hundebøll sammen med den øvrige ledelse og bestyrelse arbejdet med en ny strategi, der skal sætte kursen for fremtiden. Den forventes klar en gang i det nye år.

Tyske grovvarer i fremgang

I de seneste år har DLG løbende forbedret sine resultater på de fleste fronter, men særligt ét aktiv har været udfordrende for selskabet; den tyske grovvareforretning.

Det tyske datterselskab Hage omsætter for ca. 16 mia. kr. om året, men overskudsgraderne har ikke været tilstrækkelige, hvorfor selskabet blandt andet har skiftet stort ud på ledelsesgangene.

DLG-topchef vil vride penge ud af udfordret tysk grovvareselskab

I årets første halvår har der dog været fremgang i Hage, hvor driftsresultatet steg til 75 mio. kr. mod 63 mio. kr. året forinden.

"Det tyske grovvaremarked er ikke blevet nemmere at operere på, men Hage har styrket sin markedsposition. Især salget inden for planteavl med salg af gødning, såsæd, og planteværn har givet en god bund i indtjening. Vi er på vej, men vi er stadig ikke der, hvor vi skal være. Det vil jeg ikke lægge skjul på. Det glæder mig dog, at vi har momentum i forretningen, som vi har stillet krav til," siger koncernchefen.

DLG's tyske grovvaredivision skal løfte driftsresultat med 100 millioner i 2020

Han fortæller, at Hage i 2020 leverede et resultat før skat på 30 mio. kr., hvilket ifølge budgettet skal tredobles i år.

DLG købte sig ind i Hage i 2005 og har siden øget sin ejerandel til de nuværende 54,5 pct. Hage er et af de største grovvareselskaber i Tyskland og har især fokus på Nordtyskland.

Mineraler i eksportstrategi

Kristian Hundebøll fremhæver desuden datterselskabet Vilofoss, som det seneste halve år har haft et rekordresultat på 81 mio. kr. mod 68 mio. i samme periode 2020.

Det skyldes blandt andet, at selskabet har fået øget fart på eksportmarkederne, hvor salget i lande som Australien, Nordamerika og Asien skæpper i kassen.

Dermed har DLG også for nuværende parkeret tankerne om at opføre sin egen produktion på de fjerne markeder.

"Vi har kigget på muligheden for at købe os ind i produktion i de områder, men vi har nu valgt en anden strategi, som handler om eksport af specialprodukter. Det er vi lykkedes godt med, og vi har banet vej til nye markeder med et billigere setup," siger Kristian Hundebøll, der ser tilbage på sit resultat i første halvår til dato.

"Lige nu skal vi stoppe op og huske at glæde os over, når det går godt. Der er gode takter over hele linjen," siger koncerndirektøren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også