AgriWatch

Andelsmejeri med i stort forsøg: Nordjysk virksomhed vil pasteurisere med UV-lys

En ny metode, som den nordjyske virksomhed Lyras har udviklet, bruger UV-lys til at pasteurisere mælk. Nu har virksomheden fået penge til at gennemføre et forsøg, som Them Andelsmejeri indgår i, og målet er, at metoden skal godkendes af myndighederne.

Foto: PR-foto

Gennem de seneste 150 år har metoden for pasteurisering været den samme: Varm mælken op til 72 grader og vent i 15 sekunder.

Men nu har den nordjyske virksomhed Lyras udviklet en ny teknik, der er mere energibesparende, hvor bakterierne dræbes med UV-lys – og støtte fra Landbrugsstyrelsen skal udbrede teknologien.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

"Vores analyser viser, at vi ved hjælp af UV-lyset kan spare 90 procent af energien til at pasteurisere mælken," udtaler Mathias Kræmmergaard Kristensen, projektleder og teknisk chef i Lyras.

Omkring 6,7 mio. kr. fra Landbrugsstyrelsens Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) skal bidrage til, at der kan laves forsøg med metoden bl.a. sammen med DTU's Fødevareinstitut.

Them Andelsmejeri deltager i projektet for at teste, hvorvidt metoden også er brugbar målt på forbrugernes smagsløg.

"Vi har allerede gode indikationer på, at pasteurisering med ultraviolet lys kan erstatte den traditionelle metode uden at gå på kompromis med kvaliteten, så der ligger et kæmpe potentiale i energibesparelse og venter," siger Torben Aarris der er adm. direktør i Them Andelsmejeri, i pressemeddelelsen.

Til DR udtaler direktøren, at man allerede har succes med at bruge metoden på mælk, men at man også er på vej med en ny UV-behandlet ost.

Hvis projektet bliver en succes, er forhåbningen, at myndighederne vil godkende metoden på lige fod med varmepasteurisering. Måske inden, at projektet vel at mærke afsluttes ved udgangen af 2023.

Mere fra AgriWatch

Tørken kradser hul i europæisk høsthåb

Efter meldingen om at EU’s største producent af hvede risikerer at ramme sin varmeste maj måned nogensinde midt i en afgørende periode, øges frygten for problemer med den globale kornforsyning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch