Andelsselskaber skyder gang i produktionen af græsprotein

Med håb om at reducere importen af klimabelastende soja sætter DLG, Danish Agro og DLF strøm til produktionen af græsprotein.
Produktionen af proteingræs er sat i gang hos det nye selskab Biorefine, der er ejet af DLG, DLF og Danish Agro. | Foto: PR/DLG
Produktionen af proteingræs er sat i gang hos det nye selskab Biorefine, der er ejet af DLG, DLF og Danish Agro. | Foto: PR/DLG

Efter måneder med intenst byggeri er selskabet Biorefine Denmark nu klar til at producere græsprotein ud af økologisk kløvergræs og lucerne i vestjyske Nybro ved Varde.

Det skriver DLG, der sammen med Danish Agro og DLF ejer Biorefine, i en pressemeddelelse.

"Der er blevet knoklet for, at anlægget står færdigt til græssæsonen, og det er vi nu i mål med. Nu tester vi produktionsanlægget, så vi bliver klogere på, hvilket forsyningsflow vi har behov for, når anlægget kører på daglig basis," siger Vagn Hundebøll, adm. direktør i Biorefine Denmark, i meddelelsen.

Målet er, at græsproteinerne på sigt skal være med til at reducere importen af soja til foder, som både har et stort klimaaftryk og i nogle tilfælde er årsag til skovrydning i de lande, hvor det produceres.

I år forventer Biorefine Denmark at producere 1500 ton græsprotein, og næste år er forventningen, at der skal produceres op mod 7000 ton. Ambitionen er også på sigt at eksportere græsproteinerne.

"Der ligger et kæmpe potentiale for dansk landbrug i at producere proteiner lokalt, så vi kan mindske importen af proteinkilder. Samtidig er produktionen af grønne proteiner en løsning, som vi kan udbrede globalt. Den teknik, vi bruger i Nybro, kan også bruges i resten af verden," siger Vagn Hundebøll.

Han har tidligere fortalt til AgriWatch, at selskabet i 2022 håber at kunne bruge græsprotein til human ernæring.

Investeringen i Biorefine udgør omkring 30 mio. kr. hvoraf 14 mio. kr. kommer fra statens GUDP-midler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også