AgriWatch

Arla-konkurrents halvår blev presset af coronakrisen

Driftsresultat og bundlinje blev påvirket af coronakrisen for det hollandske mejeriselskab Frieslandcampina. Mælkeprisen faldt ligeledes for de tusinder andelshavere.

Foto: PR-foto

Arla-konkurrenten Frieslandcampina kunne torsdag præsentere halvårsregnskab for 2020, som var præget af den igangværende coronakrise.

En nedlukning af samfundet gav et fald i foodservice-salget, som i sidste ende kan ses på afregningen til andelshaverne.

Sammenlignet med første halvår i 2019 faldt mælkeprisen med 3,5 pct. for mejeriets andelshavere og ender på 34,96 euro (260,25 kr.) per 100 kg mælk.

Coronakrisen satte også sit præg på bundlinjen, som lød på 108 mio. euro (804 mio. kr.). Det er et fald på 10,7 pct. sammenlignet med et år forinden, hvor tallet lød på 121 mio. euro. (901 mio. kr.)

Omsætningen oplevede en mindre stigning fra 5614 mio. euro i første halvdel af 2019 til 5629 mio. euro i 2020.

"Vi startede godt ud i 2020 med resultater, der lå over niveauet fra seneste år, men det ændrede sig i midten af marts grundet coronakrisen. Frieslandcampina har kunne mærke de økonomiske konsekvenser af krisen," siger Hein Schumacher, adm. direktør i Frieslandcampina, i en meddelelse.

Mælkeproduktionen blandt andelsselskabets andelshavere steg med 1,1 pct. til 5144 mio. kilo mælk. I 2019's første halvår lød tallet på 5088 mio. kg.

Brandede produkter steg

Trods udfordringer som følge af coronakrisen var der også lyspunkter for andelsselskabets første halvår.

Omsætningen for forbruger- og brandprodukter steg på flere markeder såsom i Mellemøsten, Nigeria, Indonesien og Pakistan. I Europa steg omsætningen i Holland og Tyskland.

Kina var hårdt ramt af coronakrisen i årets første kvartal, men er ved at komme på fode igen. Det har kunnet ses på salget af modermælkserstatning til landet.

Set i lyset af coronakrisen er udsigterne mørke for Frieslandcampina. Økonomien forventes fortsat at være hårdt ramt af krisen og vil kun langsomt finde sit fodfæste igen.

Krisen har fået andelsselskabet til at kigge på distributionslinjerne, og hvordan produktiviteten kan effektiviseres. Det vil samtidig påvirke Frieslandcampina profit for hele 2020.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch