Arla udbreder klimatjek på tværs af syv lande

Arla vil tilbyde et klimatjek til alle dens 9.900 andelshavere i Europa. Det skal ende ud i verdens største sæt af klimadata for mælkeproduktion og tredoble hastigheden af gårdenes CO2-reduktioner.
Foto: Kim Haugaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Foto: Kim Haugaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Europæiske andelshavere i Arla Foods får nu samme hjælp til at måle deres klimaaftryk, som de danske Arla-landmænd har fået siden 2013.

Arla Foods introducerer et standardiseret værktøj til klimatjek, og ambitionen er, at samtlige af Arla Foods' 9.900 andelshavere i Danmark, Sverige, Tyskland England, Holland, Belgien og Luxembourg skal have implementeret modellen.

Arla belønner deltagende landmænd i klimainitiativ

Initiativet skal munde ud i verdens største klimadatasæt, der skal hjælpe til, at Arla når sin delambition om at reducere CO2-udledningen med 30 pct. inden 2030 og være CO2-neutrale i 2050.

"Vi ønsker i Arla at kunne dokumentere, hvor vi står som landmænd i forhold til klimaet," siger bestyrelsesformand i Arla, Jan Toft Nørgaard, til AgriWatch.

Klimatjekket betyder, at en ekstern rådgiver besøger gårdene og undersøger konkrete forhold, som kan forbedres. Det kan være alt fra, hvad køerne fodres med til energiforbruget. Ud fra denne viden kan man udregne gårdens CO2-aftryk per liter mælk.

Datasættet skal derefter danne udgangspunkt for, hvilke tiltag man kan gøre for at sænke aftrykket.

"Vi får derefter et overblik over, hvad der virker gennem konkrete tilfælde på tværs af landene. Når vi har al den data, kan vi begynde at bruge den med hinanden og lære af hinanden. Hvordan man for eksempel kan tjene flere penge samtidig med, at man reducerer sit CO2-aftryk," siger Jan Toft Nørgaard.

Samtidig indfører Arla et midlertidig økonomisk incitament i form af et tillæg på én eurocent per liter mælk. Arla har en årlig produktion på 14 mia. liter mælk.

Nyt stof mod metanudledning fra køer har "enormt" potentiale globalt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også