AgriWatch

Mælkegigant løfter notering til rekordniveau

New Zealandske Fonterra opjusterer igen sine forventninger til afregningen for sæsonens mælk.

Foto: PR Fonterra

De høje mælkepriser på verdensplan smitter nu igen af på udbetalingen til de new zealandske mælkeproducenter, der leverer til andelsmejeriet Fonterra.

Forleden meldte adm. direktør Miles Hurrell nemlig ud, at mælkeprisen for 2021-22 sæsonen nu igen kan sættes op.

Hvor mælkeprisens niveau de seneste måneder har ligget på en forventet endelig afregning på 36,75-39,38 kroner per kilo tørstof, så lyder spændet nu en afregning på 38,94- 41,57 kroner for sæsonen. Fonterra afregner sine mælkeproducenter i tørstof, frem for kilo mælk, og afregningen kan derfor ikke direkte sammenlignes til de europæiske mælkepriser.

”Stigningen er resultatet af en konstant efterspørgsel efter mejeriprodukter på et tidspunkt med begrænset global mælkeforsyning,” udtaler han.

”Generelt er efterspørgslen globalt fortsat stærk - selvom vi ser, at dette varierer på tværs af vores geografiske spredning. Samlet set forventes væksten i den globale mælkeforsyning at ligge under gennemsnittet, hvor væksten i europæisk mælkeproduktion er faldet i forhold til sidste år, og den amerikanske mælkevækst aftager på grund af høje foderomkostninger.”

Topchefen pointerer, at den høje forventede notering lægger pres på marginerne i forbruger og foodservicevirksomhederne i koncernen. Indtjeningen i ingrediens-forretningen i koncernen er dog så gunstige, at de forventer, at indtjeningen kan holde både til at levere den højere mælkepris og også afregne aktionærerne med det tidligere udmeldte afkast på 25-35 cent per aktie.

Miles Hurell og Fonterra påpeger dog også, at man holder øje med det voksende pres fra inflationen, samt covid-19 og en risiko for øget volatilitet.

Netop en faldende mælkeproduktion kender Fonterra også selv til fra New Zealand i år. Kort efter nytår gik selskabet, der især er kendt for sin omfattende produktion af mælkepulver til verdens industri-selskaber, ud med en nedjustering af mælkemængderne.

Mejerigigant nedjusterer: Andelshavere leverer mindre mælk

”Vi havde forventet at forholdene ville forbedres over jul- og nytårsperioden, men dette er ikke sket. Som et resultat har vi revurderet vores 2021-22 forventningerne med 1,6 procent til 1.500 millioner kg tørstof,” lyder det.

Forventningerne var lavere end de tidligere udmeldte 1.525 millioner kg tørstof. Og væsentlig under sidste sæson 2020-2021-indvejningen på 1.539 mio. kg.

Mælkeproduktionen på New Zealand foregår stort set udelukkende på græs, og mælkeleverancerne er derfor meget afhængige af vejrlig, som for eksempelvis tørke.

Sidepaneler

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch