Naturforening efterlyser fokus på landbrugets kvælstof i grøn trepart

Den grønne trepart skal skabe enighed om landbrugets klimahandling, men Danmarks Naturfredningsforening frygter snæver og langsom handling. Økonomiminister afviser kritik. 
Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, mener, at der ”absolut ingen gode argumenter er for” udeladelsen af kvælstof i trepartens arbejde. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, mener, at der ”absolut ingen gode argumenter er for” udeladelsen af kvælstof i trepartens arbejde. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Når landbruget, grønne interesseorganisationer og regeringen onsdag begynder det første møde i den grønne trepart forud for indførslen af en afgift på landbrugets udledninger, er sigtet alt for smalt.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening.

Opdraget i den grønne trepart er gennem møder frem til maj at finde enighed om, hvordan landbrugets udledning af drivhusgas kan sænkes, blandt andet med en CO2-afgift.

Men landbrugets udledning af kvælstof, der skader natur, biodiversitet og havmiljø, reguleres derimod ikke direkte i forhandlingerne.

Der findes ”absolut ingen gode argumenter for” udeladelsen af kvælstof i trepartens arbejde, siger Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Hun mener, at udfordringen med landbrugets forurening bunder i landbrugsjord, der skal omlægges til natur, og derfor skal både kvælstof og drivhusgasser reguleres samtidig.

”Vi skal finde lige præcis de jorde, der leverer både på klima- og kvælstofudledningen. Derfor skal det med i trepartens diskussioner. Det er meningsløst at tage det ud i sit eget spor, for man risikerer at lave store fejlinvesteringer,” siger Maria Reumert Gjerding.

Hun frygter, at man med et ensidigt fokus på drivhusgasser vælger at omstille landbrugsarealer, der udleder CO2 – blot for at man senere skal finde nye områder, der kan udtages for at fjerne kvælstof.

”Omlægningen af jord fra dyrkning til natur er en hjørnesten for at nedbringe udledningerne af drivhusgas, men det er også en hjørnesten i indsatsen mod kvælstof. Vi skal finde de jorde, der virker på begge områder,” siger Maria Reumert Gjerding.

Lanceret af Ellemann-Jensen

Den grønne trepart, lanceret af daværende formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen, har fået kritik for at være en forsinkelse af vedtagelsen og indførslen af en drivhusgasafgift på landbruget.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at det kan vise sig klogt, hvis parterne kan komme frem til reelle løsninger.

Men hvis det ikke lykkes, kan forløbet blive en ”utilgivelig forsinkelse”, siger Maria Reumert Gjerding.

”Hvis det bliver helt skævt, vil man heller ikke se en aftale, som Danmarks Naturfredningsforening står bag.”

Minister afviser

Økonomiminister Stephanie Lose (V), der står i spidsen for den grønne trepart for regeringen, afviser, at der er tale om en udskydelse af afgiften. Det er i stedet en måde at samtænke de mange problemstillinger i landbrugets omstilling, både for klima og miljø.

Hvad angår kvælstof håndteres det hovedsageligt i et andet, sideløbende forløb, som følger op på landbrugsaftalen fra 2021.

”Det er ikke sådan, at vi ikke håndterer kvælstof,” siger Stephanie Lose.

Flere af elementerne i den grønne trepart vil have afsmittende positiv effekt på udledningen af kvælstof, mener hun – eksempelvis udtagning af lavbundsjord og skovrejsning.

Kritikken fra Danmarks Naturfredningsforening om, at de forkerte landbrugsjorde kan blive udtaget, afviser hun ligeledes.

”Jeg er ret tryg ved, at vi i den grønne trepart kommer til at håndtere en lang række ting, der dels sikrer, at vi når i mål på klimaområdet, og som vil have en positiv afsmittende effekt på kvælstof.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også