Dyreorganisationer kalder nyt udspil "håbløs gentagelse af fejlslagen politik"

Regeringens udspil til en dyrevelfærdsaftale indeholder 23 initiativer heriblandt for kæledyr, grise og kvæg.
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Flere hundehalsbånd skal gøres ulovlige, og en arbejdsgruppe skal se på, hvordan muligheden for at frakende personer retten til at holde dyr kan udvides.

Det er to ud af 23 initiativer i et samlet dyrevelfærdsudspil fra fødevareminister Jacob Jensen (V). der blev præsenteret onsdag.

Ifølge ministeren vil en eventuel politisk aftale være den første dyrevelfærdsaftale ”af sin slags i Danmark”.

Den skal ”sikre et løft af dyrevelfærden for både dyr i stalde og dyr i hjemmet”.

”Dyr skal behandles ordentligt, når de er i menneskers varetægt. Vi har desværre de senere år set eksempler på det modsatte,” siger Jacob Jensen i en pressemeddelelse fra sit ministerium.

Han ønsker at skærpe reglerne for hundehalsbånd, så halsbånd med tapper og metalbøjninger på indersiden bliver ulovlige.

Reglerne for opbinding af hunde skal også skærpes med en præcisering af en bestemmelse.

Men regeringens dyrevelfærdsudspil er en ”håbløs gentagelse af fejlslagen politik”, lyder kritikken fra organisationen World Animal Protection.

”Der er ingen nye krav til landbruget, der løfter dyrevelfærden i de danske stalde,” siger Pernille Fraas Johnsen, der er landbrugsekspert i World Animal Protection i en pressemeddelelse.

Udspillet rokker reelt ikke ved hverken ”den ekstreme overdødelighed blandt grise, den ulovlige halekupering, eller den udbredte fiksering af søer”, mener organisationen.

Også hos Dyrenes Beskyttelse mener man, at udspillet til aftalen efterlader særligt grisene ”tilbage på perronen”, selv om der også er ros for flere tiltag. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

”Særligt indsatsen over for millioner af grise skal forbedres i de kommende forhandlinger. En arbejdsgruppe, der kigger på den høje dødelighed blandt pattegrise, er for eksempel overflødig. Der skal i stedet stilles krav om, at der avles efter færre og mere levedygtige grise,” siger direktør Britta Riis.

Dyrevelfærdsudspillet blev varslet i december sidste år, hvor det lød fra Jacob Jensen, at det i dag er for svært at fratage personer retten til at beskæftige sig med dyr.

Derfor vil regeringen i udspillet nedsætte en arbejdsgruppe, som bredt skal se på, hvordan strafniveauet kan skærpes på området herunder en udvidelse af muligheden for at frakende retten til at holde dyr.

I dag skal en person ved dom findes skyldig i ”mishandling eller grovere uforsvarlig behandling af dyr”, før retten kan frakendes for bestandig eller i en periode.

Udspillet indeholder også initiativer for at styrke dyrevelfærden for grise, kvæg og fjerkræ.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også