Nyt udspil: Fødevareminister foreslår krav om løse søer og hurtigere udfasning af buræg

I nyt katalog over tiltag for bedre dyrevelfærd får især grisene opmærksomhed fra regeringen. (Opdateret)
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) præsenterer regeringens samlede udspil til en aftale, der skal løfte dyrevelfærden i Fødevareministeriet i København onsdag den 10. januar 2024. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) præsenterer regeringens samlede udspil til en aftale, der skal løfte dyrevelfærden i Fødevareministeriet i København onsdag den 10. januar 2024. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Netop i disse minutter onsdag middag præsenterer Jacob Jensen, fødevareminister (V) en ny regeringspakke over tiltag for bedre dyrevelfærd.

I udspillet ”sammen om dyrene” foreslås det bl.a., at nye grisestalde skal have krav om løsgående søer. Derudover foreslås strammere regler for halekupering, krav om bedøvelse af hangrise forud for kastration - samt hurtigere udfasning af buræg, som en del af initiativerne. 

Med udspillet vil vi bl.a. undersøge muligheden for at hæve straffen for brud på dyrevelfærdsloven, sætte flere grise og kvæg fri og minimere avl af hunde og andre kæledyr, der i dag bliver bragt til verden med lidelser og sygdomme for resten af livet. Jeg ser frem til at drøfte udspillet med Folketingets partier og håber, at vi i fællesskab kan nå til enighed om en dyrevelfærdsaftale, som vil blive den første af sin slags i Danmark,” udtaler Jacob Jensen i en pressemeddelelse.

Af udspillet fremgår 23 forslag, som regeringen fremsætter. Hvilke der ender med at blive til lovgivning, afhænger nu af forhandlinger med Folketingets partier.

Nævneværdige tiltag er bl.a. på svine-området. Her fremhæves som sagt både løsgående søer, højere pattegriseoverlevelse og krav om overbrusning i grisestaldene. 

På fjerkræ-listen nævnes etableringen af en støtteordning, der skal hjælpe til tidligere udfasning af buræg, samt et statsligt stop for køb af hurtigtvoksende kyllinger. Derudover fremgår det, at regeringen agter at arbejde for et EU-forbud mod hurtigtvoksende kyllinger. 

Udspillet rummer også en håndfuld forslag for kæledyr. Den samlede liste over tiltag kan læses her

Artiklen er opdateret kl. 12:25 med mere information om de konkrete forslag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også