Tyske fjerkræproducenter ønsker genforhandling af Mercosur-aftale

Aftalen mellem EU og en række sydamerikanske lande møder modstand hos tyske fjerkræproducenter, der frygter en overflod af billigt kød. 
De tyske producenter frygter en overflod af billig sydamerikansk fjerkrækød. | Foto: Finn Frandsen
De tyske producenter frygter en overflod af billig sydamerikansk fjerkrækød. | Foto: Finn Frandsen

Billigt, sydamerikansk fjerkrækød produceret under ringe forhold risikerer at oversvømme det europæiske marked og underminere det lokale landbrug. 

Sådan lyder advarslen fra de tyske producenter af fjerkræ ifølge mediet Euromeatnews.

Kritikken går bl.a. på lavere standarder for dyrevelfærd, klima- og miljøforhold samt fødevaresikkerhed i Mercosur-landene end i EU, som kan være konkurrenceforvridende, hvis de sydamerikanske producenter kan sælge til sænkede toldsatser i EU. 

”For at tilgodese både EU-forbrugere og landenes landbrugssektorer, er landbrugsafsnittet i Mercosur-aftalen nødt til at blive fuldstændig genforhandlet eller forkastet,” siger Friedrich-Otto Ripke, formand for ZDG, en interesseorganisation for fjerkræproducenter i Tyskland. 

EU-Kommissionen har selv estimeret, at Mercosur-aftalen kan betyde en import af fjerkræ- og grisekød fra Sydamerika, der er op til 80 pct. højere end på nuværende tidspunkt, når aftalen træder i kraft. 

Paraguay retter kritik mod EU-miljøkrav forud for Mercosur-forhandlinger

I juni 2019 indgik EU efter 20 års forhandlinger en handelsaftale med det sydamerikanske fællesmarked, Mercosur, der består af Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay. Formålet med aftalen var at øge samhandlen ved bl.a. at reducere tolden. 

Aftalen skal igen forhandles til juli, hvor man håber, at de sidste detaljer kan falde på plads, men Mercosur-aftalen har også mødt kritik flere steder, bl.a. fra Østrig.

Også blandt de sydamerikanske lande har der lydt kritik af aftalen, hvor f.eks. Paraguays præsident Santiago Peña for nyligt har kritiseret de europæiske miljøkrav, som han anser for værende begrænsende for landets vækst. 

Samtidig har en række Europaparlamentarikere fremstillet ønsker om at højne niveauet i aftalen hvad angår f.eks. skovrydning og klimaforandringer. 

Det er beskrevet af mediet Agence Europe i januar. Her efterspurgte medlemmer på tværs af partier i parlamentet konkret handling på områderne for at beskytte miljøet som en del af aftalen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også