Paraguay retter kritik mod EU-miljøkrav forud for Mercosur-forhandlinger

Paraguay er bekymret for at europæiske miljørestriktioner kan bremse udviklingen i det sydamerikanske land. 
Santiago Peña ses her på vej til møde med sin brasilianske modpart. Arkivfoto. | Foto: Adriano Machado
Santiago Peña ses her på vej til møde med sin brasilianske modpart. Arkivfoto. | Foto: Adriano Machado

Paraguays præsident, Santiago Peña, er positivt indstillet over for Mercosur-aftalen, en landbrugsaftale mellem EU og en række sydamerikanske lande, som har været undervejs i årevis, og som står til at blive forhandlet på plads i juli. 

Men der er ikke tale om lutter optimisme fra præsidentens side, skriver mediet Agence Europe

”Vi deler også Brasiliens bekymring om, at flere restriktioner, især omkring miljøet, er meget svære at acceptere for en region i verden, der har brug for at udvikle sig,” siger Santiago Peña ifølge mediet. 

Landbrugsminister forventer fremskridt på EU-handelsaftaler

Mercosur-aftalen blev allerede i 2019 underskrevet af EU’s embedsværk, Europa-Kommissionen, på vegne af unionens 27 medlemslande efter mere end 20 års forhandling. 

Dengang lød vurderingen, at handelsaftalen ville blive den hidtil største af sin art, som gennem bl.a. mere strømlinede og stabile regler for både fødevaresikkerhed og færre toldbarrierer blev spået til at kunne blive en trædesten for bl.a. europæisk fødevareeksport til aftalens fire sydamerikanske modparter; Brasilien, Argentina, Paraguay og Uraguay. 

I de år, der er gået siden underskrivelsen, er de endelige forhandlinger dog endt med at stå i stampe, og modstand eksempelvis i Østrig har tidligere stukket en kæp i hjulet på den få afsluttet aftalen.

Der er dog stadig håb om, at aftalen snart lander, ikke mindst hos den danske landbrugsminister Jacob Jensen (V).

”Jeg håber, at man snart kan få landet bl.a. Mercosur-aftalen, men også (EU’s handels-)aftale med Australien, som jo selvfølgelig alt andet lige er noget af det, som betyder noget for hele EU-samhandlen og dermed også for Danmark,” sagde Jacob Jensen i marts til AgriWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også