Professorer: Der kan gå flere år før en ordentlig CO2-afgift på landbruget er klar

Der mangler afgørende viden om udledningerne på bedriftsniveau, før det giver mening at implementere en CO2-afgift, mener to professorer. Præcise opgørelser kan være klar i 2028, vurderer institutleder.
Foto: De Økonomiske Råd
Foto: De Økonomiske Råd

Selvom et politisk flertal tegner sig for en CO2-afgift på landbruget, så vurderer to højtstående professorer, at den fornødne viden ikke er tilstede endnu.

Der mangler nemlig en mere indgående viden om udledningerne på bedriftsniveau, før det giver mening at implementere en CO2-afgift i sektoren, siger professor Lars Gårn Hansen og professor Jørgen E. Olesen til Altinget.

”Hvis et klimaregnskab ikke tager højde for de fleste af de reduktionsmuligheder, landmanden har, kommer afgiften ikke til at fungere særlig godt, fordi den kun giver incitament til nogle få og ikke nødvendigvis de billigste reduktionsmuligheder på den enkelte bedrift,” siger miljøøkonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet Lars Gårn Hansen til mediet.

Ifølge Jørgen E. Olesen er der ikke nok håndtag at skrue på for den enkelte landmand til, at det giver mening at regulere. Institutlederen for Agroøkologi på Aarhus Universitet tror heller ikke på, at en CO2-afgift på landbruget kan nå at bidrage til 2025-målet.

Han vurderer således, at der skal ventes på en række forskningsprojekter samt et nyt IT-system, og på baggrund af dette vurderer professoren, at der findes præcise opgørelser i 2027-28.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også