Spritny måling: Kun få danskere er imod en CO2-afgift på landbruget

Hver fjerde vælger er imod en CO2-afgift på landbruget, mens knap halvdelen mener, at sektoren skal rammes af en afgift på lige fod med industrien, viser en ny rundspørge.
En fjerdedel af vælgerne er uenige eller meget uenige i at indføre en CO2-afgift på landbruget, viser dugfrisk måling fra Epinion. | Foto: Finn Frandsen
En fjerdedel af vælgerne er uenige eller meget uenige i at indføre en CO2-afgift på landbruget, viser dugfrisk måling fra Epinion. | Foto: Finn Frandsen

Klima, miljø og energi.

En ny måling fra Epinion viser, at 46 procent af vælgerne angiver de tre områder som de vigtigste emner i valgkampen.

På andenpladsen kommer økonomi og inflation med 37 procent, mens sundhed ligger på tredjepladsen med 35 procent, fremgår det af en pressemeddelelse fra Danmarks Naturfredningsforening.

Undersøgelsen baserer sig på 1200 respondenter fra den seneste uge, hvor Epinion også har undersøgt vælgernes holdning til en afgift på landbruget.

Her viser målingen, at kun er en fjerdedel af vælgerne - 24 procent - er uenige eller meget uenige i at indføre en CO2-afgift på landbruget.

Samtidig er cirka halvdelen af vælgerne - 46 procent - enten helt enige eller enige i, at landbruget skal omfattes af en CO2-afgift på lige fod mod energisektoren og industrien.

Stort tema i valgkampen

Netop en CO2-afgift på landbruget har været et af de store temaer i valgkampen.

Størstedelen af partierne går ind for at indføre en CO2-afgift på de biologiske processer, det er efterhånden kun Danmarksdemokraterne, DF og Nye Borgerlige, der er imod en sådan afgift.

Senest har Moderaterne meldt ud, at partier også mener, at landbruget skal rammes af en afgift, efter Lars Løkkes parti i længere tid havde talt imod en afgift.

Overblik: Hvilke partier er for og imod en CO2-afgift på landbruget

AgriWatch har tidligere beskrevet, hvorfor klimadagsordenen handler om landbruget i denne valgkamp. Spørgsmålet om, hvad politikerne mener om en CO2-afgift kan få afgørende betydning for valgresultatet.

Det kan få vælgerne til at sætte sit kryds ved et andet parti og endda skifte mellem blokkene, vurderer Frederik Groth Hjorth der er valgforsker ved Københavns Universitet.

”Vælgerne kan flyttes i den her valgperiode på emner, hvor de ikke er enige i det partis holdning, som de plejer at stemme på. Hvis en afgift på landbruget er et centralt emne for en vælger, kan han/hun være villig til at flytte sig fra blå blok og over til rød blok,” lød det.

Størstedelen af danskerne vil have særlig afgift på landbruget: Kan flytte stemmer

Epinion har også kortlagt vælgernes holdning til den nuværende klimalov.

Målingen viser, at 83 procent af vælgerne bakker op om loven i enten meget høj grad, i høj grad eller i nogen grad. Kun 4 procent bakker slet ikke op - mens 10 procent kun bakker op i mindre grad.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også