Dekret sætter kæp i hjulet for salg af danskejede landbrug i Rusland

Fremover skal Rusland godkende alle salg af virksomheder i landet. En svær proces er blevet umulig, siger medejer af et danskejet kæmpelandbrug.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Hvis det ikke var svært nok i forvejen, er det så godt som umuligt nu.

Siden Rusland invaderede Ukraine i februar, er der blevet arbejdet blandt flere danske ejere af russiske landbrug på at afhænde sine aktiviteter i landet.

Men nu kan et nyt russisk dekret næsten umuliggøre den proces. Torsdag kom det frem, at alle virksomhedssalg i landet skal godkendes af den russiske stat, som Børsen har beskrevet.

Det kan gå ud over salgsprocessen af blandt andet den russiske landbrugskoncern Krasnodar-Agro, der driver over 7000 hektar landbrugsjord og svineproduktion i provinsen af samme navn tæt på Sortehavet og Georgien.

I måneder har et salg af storlandbruget været undervejs, men det er nu kastet op i luften, fortæller medejer og bestyrelsesmedlem Bent Lund.

”Det nye dekret har skabt stor usikkerhed omkring et eventuelt salg af selskabet. En svær opgave er blevet umulig,” siger Bent Lund.

Sammen med en række andre landmænd har Bent Lund indtil for nylig haft en andel af storlandbruget Agroeast, hvis russiske aktiviteter blev solgt til en lokal landmand, som tidligere beskrevet i AgriWatch.

Danskejet landbrugskoncern har solgt sine russiske aktiviteter - med stort afslag

Salget gik igennem i de tidlige sommermåneder med et stort afslag som følge af situationen i den krigsførende nation. Grundet tidspunktet af salget er det ikke blevet påvirket af den seneste uges hændelser, fortæller Bent Lund.

Krasnodar-Agro er ejet af en række danske landmænd med Jørgen Tørnæs i spidsen som bestyrelsesformand.

I det seneste regnskabsår, der blev afsluttet ved udgangen af 2021, præsterede selskabet et årsresultat på 18,7 mio. kr. Selskabet har en egenkapital på 78 mio. kr. og en balancesum på 90,9 mio. kr.

Kører som normalt

Dekretet fra sidste uge betyder, at ejerkredsen må vente på ubestemt tid, før de kan indkassere pengene fra investeringen, som de lavede tilbage i 2005.

Indtil da er fremtiden uvis, og landbruget vil derfor blive drevet som vanligt.

”Driften er fin, så den vil fortsætte, indtil vi ved mere om, hvad der skal ske. Lige nu ved vi ikke, hvad eller hvornår det vil være,” siger Bent Lund.

Krasnodar-Agro er ikke det eneste danskejede landbrug i Rusland, som går i retning af et salg. Også Goodvalley arbejder på et frasalg af sine russiske aktiviteter, der udgøres af to farme med i alt 6000 hektar og en årlig produktion af 130.000 slagtesvin.

Landbrugskoncernen ønsker dog ikke at udtale sig om, hvorvidt det russiske dekret har en indflydelse på den igangværende salgsproces, men henviser til et tidligere skriftligt svar:

”Vi har at gøre med en virksomhed i drift, og selv under normale omstændigheder vil man som virksomhedsejere holde en sådan proces fortrolig. Der er således mange aspekter, der vejer tungere end at dele detaljer i medierne – og derfor kommer vi heller ikke til at kommunikere mere om processen,” udtaler kommunikationsansvarlig i Goodvalley, Anne Axelgaard.

Dansk landbrugskoncern vil trække sig ud af Rusland

Dertil findes der øvrige danskejede landbrug i Rusland, der har valgt at fortsætte produktionen. Det gælder Idavang, der tidligere har meddelt, at man vil fortsætte produktionen i et lukket kredsløb, hvor der ikke overføres penge mellem Rusland og Danmark.

Også landbrugskoncernen Russian Baltic Pork Invest (RBPI), hvor det danske investeringsselskab Bonus Baltic Invest ejer 30 pct., agter at fortsætte produktionen i Rusland. De vil således holde fast i sin exit-strategi, der siger 2025.

RBPI driver 95.000 hektar jord og producerer årligt tre millioner grise i den russiske enklave Kaliningrad og er dermed i top 10 over de største svineproducerende landbrug i Rusland.

Danskere fastholder plan om exit fra russisk storlandbrug i 2025

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også