Danskejet landbrugskoncern har solgt sine russiske aktiviteter - med stort afslag

Danske svineproducenter har solgt den russiske del af Agroeast til en lokal landmand. Salget er sket med et stort afslag, fortæller formand, der nu arbejder på at afhænde endnu et russisk landbrug.

Landbrugskoncernen Agroeast har nu kappet alle bånd til Rusland.

Det er en realitet, eftersom ejerkredsen har solgt selskabets russiske aktiviteter til en lokal kartoffelavler. Det fortæller selskabets formand og aktionær Jørgen Tørnæs, der overleverede meddelelsen til de øvrige aktionærer i den seneste uge.

”Vi har afhændet vores russiske aktiviteter til en lokal landmand,” bekræfter Jørgen Tørnæs.

Frem til salget bestod Agroeast af flere bedrifter i både Ukraine og Rusland, hvor det samlede antal hektar rundede 8600, heraf hovedparten i Ukraine.

Derudover omfatter Agroeasts ukrainske produktion 3450 årssøer, der gennem året har produceret 113.000 smågrise, hvortil over 76.000 blev solgt som slagtesvin.

Tidligere har der også været svineproduktion i Rusland, men udbrud af afrikansk svinepest har lagt kødproduktionen øde siden 2019. Den lokale kartoffelavler har derfor erhvervet sig godt 3000 hektar landbrugsjord - til en lav pris ifølge formanden.

”Det er ærgerligt, at vi skal afhænde det nu på grund af udefrakommende begivenheder, som vi ikke har nogen indflydelse på. Det er bare ærgerligt. Alle årene, vi har brugt på det, kan føles lidt spildte, når vi nærmest skal forære det væk,” siger Jørgen Tørnæs.

Formanden ønsker ikke at oplyse salgsprisen på de russiske hektar, men har tidligere udtalt til Landbrugsavisen, at aktiverne i Agroeast vil blive handlet til en fjerdedel af den oprindelige værdi, før krigen brød ud.

Jørgen Tørnæs var med til at stifte selskabet i 2003 og har i en årrække været formand. I 2021 lød selskabets omsætning på over 100 mio. kr., og på bundlinjen var et underskud på 2,3 mio. kr.

Endnu et salg i vente

Jørgen Tørnæs er dog ikke færdig i Rusland endnu. Sammen med en anden gruppe af landmænd ejer han også en betydelig del af landbrugskoncernen Krasnodar-Agro, der udelukkende driver landbrug i Rusland.

Krasnodar-Agro, der driver over 7000 hektar landbrugsjord og svineproduktion, ligger i provinsen af samme navn tæt på Sortehavet og Georgien.

Ligesom det er tilfældet med Agroeast, er det planen, at produktionen skal afhændes. Men ejerkredsen er ikke lige så langt i processen, fortæller Jørgen Tørnæs, der også sidder i formandsstolen her.

”Angående Krasnodar-Agro arbejder vi stadig på forskellige modeller. Vi vil gerne afhænde produktionen, men det kræver også, at vi har en køber,” siger Jørgen Tørnæs.

Formanden forventer, at processen med Krasnodar-Agro bliver den samme, som det er tilfældet med Agroeast. Hvornår et salg ventes at gå igennem, tør Jørgen Tørnæs ikke spå om.

Krasnodar-Agro er ejet af otte danske investorer. Største ejerandel har Jørgen Larsen Tørnæs med 15-20 pct., viser de offentlige registre.

Dernæst ejer mælkeproducent Bent Højmark Lund og Kjeld Uhrnholt hver 10-15 pct., mens Nis Christian Nissen, Bent Kjærgaard Jensen, Hans Per Pinstrup, Steen Solgaard Nielsen og Laust Lundsgaard hver har 5-10 pct.

I 2021 præsterede Krasnodar-Agro en bruttofortjeneste på 26,6 mio. kr. og et årsresultat på 18,7 mio. kr.

Slut med russisk landbrug

Efter knap to årtier med forretning i Rusland, ærgrer det Jørgen Tørnæs, at det slutter på denne måde.

For formanden har ingen forventning om, at han igen kommer til at være med i landbrugsprojekter i det store land.

”Der vil være andre, der igen kommer til at drive landbrug i Rusland, men det bliver ikke mig. Der er små 150 millioner russere, og de vil ikke være uden for verdenssamfundet i al evighed. De grænser, vi drager nu, må vi håbe, ikke varer ved for evigt,” siger Jørgen Tørnæs.

Jørgen Tørnæs har foruden ejerskaber i flere udenlandske landbrug en produktion af smågrise med 600 søer. Ved siden af driver han 700 hektar planteavl med en nabo.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også