Advarsler og fritagelser ruller i afgørelse om minksag

Bertelsen bidrog til ”forceret” proces og tjekkede ikke lovgrundlag, da mink skulle aflives ifølge kommission. Samtidig fritages departementschefen i Miljøministeriet, og der indledes en disciplinærsag mod rigspolitichefen.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU OG MANON BUCH

Statsminister Mette Frederiksen (S) tildeler departementschef Barbara Bertelsen en advarsel for hendes rolle i minksagen, fremgår det af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Bertelsen bidrog til en ”forceret” proces fremfor at undersøge, om lovgrundlaget for at aflive alle mink var på plads, hvilket det ikke var. Minkkommissionen konkluderede 30. juni, at Bertelsen har medvirket til ”brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet” i forbindelse med et pressemøde 4. november 2020.

Det sker på baggrund af en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, og for Barbara Bertelsen vil der ikke være yderligere ansættelsesretlige konsekvenser.

Tesfaye sender rigspolitichef hjem og åbner displinærsag

Anderledes ser det dog ud for departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard, der fritages fra tjeneste for sin rolle i minksagen, oplyser Miljøministeriet og meddeler, at man snarest vil konstituere en midlertidig departementschef.

”Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har indstillet at indlede en disciplinærforfølgning af departementschef Henrik Studsgaard med et tjenstligt forhør,” lyder det i meddelelsen på ministeriets hjemmeside.

”Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har rådført sig med Kammeradvokaten, og det er Kammeradvokatens vurdering, at indstillingen er forenelig med retsgrundlaget og praksis. Miljøministeren har fulgt indstillingen fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, og departementschefen er fra dags dato fritaget fra tjeneste.”

Centralt placeret

Det er miljøminister Lea Wermelin (S), der har truffet afgørelsen om at fritage Henrik Studsgaard fra tjeneste. Han var departementschef i det daværende Miljø- og Fødevareministeriet, da beslutningen om at aflive alle mink i Danmark blev truffet i november 2020. Ministeriet blev siden splittet op.

Allerede i samme måned gik daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) af som følge af sagen, hvor det viste sig, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink i Danmark. Henrik Studsgaard var centralt placeret under minksagen, da håndteringen af smittede mink hørte under Miljø- og Fødevareministeriets ressort.

En redegørelse viste, at netop Henrik Studsgaard meget tidligt vidste, at ordren om at aflive alle mink var ulovlig, men ikke kommunikerede det til ministeren.

Henrik Studsgaard fortalte under afhøringer i Minkkommissionen, at det ikke var ”top of mind” hos ham at drøfte, hvor hjemlen for aflivningen skulle findes, da beslutningen om at aflive alle mink blev taget i regeringens koordinationsudvalg på et møde 3. november 2020.

Onsdag vil Medarbejder- og Kompetencestyrelsen fremlægge deres rådgivning bl.a. på baggrund af, at det fra flere sider i Folketinget har mødt kritik, at ti embedsmænd har fået lov til at arbejde videre, mens deres rolle i minksagen blev vurderet.

Oven på Venstre-beskyldninger: Prehn ikke bekendt med trusler mod minkformand

Minkbranche og myndigheder mødes igen om model for minkavl

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også