Landbrugsminister ønsker kraftig revision af EU-lovgivningen for dyretransport

EU’s nuværende dyrevelfærdslovgivning er forældet, lyder det fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), der mandag på vegne af flere europæiske kolleger præsenterede et positionspapir.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson

En række europæiske ministre udtrykker bekymring for dyrevelfærden og ønsker en revision af EU’s lovgivningen for dyretransport.

Sådan lød det mandag, da fødevareminister Rasmus Prehn (S) fremlagde et såkaldt positionspapir ved et møde i Det Europæiske Råd for landbrug og fiskeri.

Papiret er underskrevet af ministrene med ansvar for dyrevelfærd under transport i landene Belgien, Holland, Tyskland, Sverige – og Danmark.

”Bedre dyrevelfærd under transport er en topprioritet. EU’s nuværende dyrevelfærdslovgivning er forældet, og jeg er derfor glad for, at Kommissionen har lovet en revision inden udgangen af 2023. Forhåbentlig vil dette holdningspapir give Kommissionen stof til eftertanke,” lyder det fra Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse fra fødevareministeriet.

Ministrene fra de fem lande har oplistet en række emner, som de mener, der bør kigges på fra Kommissionens side. Det gælder rejsetider, definitionen af ”økonomisk aktivitet”, destination uden for EU, afstand til lofter, krav til vanding og fodringsintervaller og ikke mindst transport i ekstreme temperaturer.

Sidstnævnte er særligt kommet i fokus med de høje temperaturer i store dele af Europa.

Allerede nu har for høje temperaturer fået Fødevarestyrelsen til at afvise 150 dyretransporter i første halvår af 2022 fra Danmark og ud i Europa. Det tal var 137 i hele 2021.

Positionspapiret fra de fem lande følger et andet papir om en ny EU-lovramme for dyrevelfærd med fokus på dyrehold, som blev sendt til Europa-Kommissionen i september sidste år.

Rekordmange transporter af dyr bliver afvist grundet varme

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også