AgriWatch

DF hiver minister i samråd efter rekordhøj dødelighed blandt pattegrise

Efter nye tal viser, at dødeligheden blandt pattegrise i Danmark aldrig har været højere, trækker Dansk Folkeparti nu landbrugsministeren i samråd.

Foto: Jens Dresling

I gennemsnit døde 29.514 pattegrise om dagen sidste år.

Det svarer til næsten hver fjerde pattegris, og det er for mange, mener Pia Kjærsgaard, Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører.

Partiet trækker nu landbrug- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) i samråd, efter de nye og historisk høje tal kom frem i sidste uge, skriver Altinget.

”Jeg håber, at ministeren siger, at det ikke er tilladeligt. Landbruget må også leve op til de krav, de får stillet. De har ikke overholdt en aftale, og det skal de altså. I sidste ende er det ministerens ansvar, og derfor må han som minimum tage fat i landbrugets top og gøre det klart, hvor problematisk det her er,” siger Pia Kjærsgaard til mediet.

Dødelighed blandt pattegrise stiger til højeste niveau nogensinde

De nye tal viser en udvikling stik imod den målsætning, som den tidligere fødevareminister Dan Jørgensens (S) satte i 2014 for at nedbringe dødeligheden blandt svin.

Målsætningen indebar en handlingsplan, der i første omgang skulle få dødeligheden ned for alle danskfødte pattegrise til at falde til 16 pct. inden 2020. Det er dog gået den anden vej.

Antallet af dødfødte grise steg fra 23,1 pct. i 2020 til 23,4 pct. i 2021. Det er det højeste niveau nogensinde. Til sammenligning var dødeligheden indtil starten af 90’erne på omkring 17 procent.

Landbrugsminister Rasmus Prehn (S) udtalte i forbindelse med de nye tal, at han er ”meget utilfreds” og vil indkalde Landbrug & Fødevarer ”til en alvorlig samtale i Fødevareministeriet”.

Pia Kjærsgaard har ikke selv et bud på, hvad der helt konkret skal gøres, men venter ministerens forklaring i samrådet i første omgang.

Professor om døde pattegrise: Avlsarbejdet er gået galt

Svær slutspurt skar overskuddet væk for maskinproducents smågriseproduktion

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch