EU vil fremskynde grøn omstilling for at stoppe russisk energi

Grøn omstilling, besparelser på energiforbruget og indkøb fra andre lande skal frigøre EU fra russisk energi.
EU skal spare på energi, købe fra andre leverandører og ikke mindst sætte ekstra fart på den grønne omstilling for at gøre sig fri af russisk energi. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i forbindelse med fremlæggelsen af udspillet "Repower EU". | Foto: Olivier Hoslet/AFP / POOL
EU skal spare på energi, købe fra andre leverandører og ikke mindst sætte ekstra fart på den grønne omstilling for at gøre sig fri af russisk energi. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i forbindelse med fremlæggelsen af udspillet "Repower EU". | Foto: Olivier Hoslet/AFP / POOL
AF RITZAU

Den grønne omstilling skal gå markant hurtigere. Forbrugerne skal skrue ned for energiforbruget. Og EU-landene skal købe gas og olie fra andre lande end Rusland.

Det er hovedpunkterne i den store plan ”Repower EU”, som EU-Kommissionen onsdag fremlægger. Det fastslår EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde onsdag i Bruxelles.

”Putins krig skaber store forstyrrelser i de internationale energimarkeder. Krigen har samtidig vist, hvor afhængige vi er af importerede fossile brændstoffer. Og hvor afhængige vi er af import af russisk fossil energi. Derfor skal vi så hurtigt som muligt frigøre os fra russisk energi, og det er jeg sikker på, at vi kan gøre,” siger Ursula von der Leyen.

Hun henviser til, at EU sidste år importerede 40 pct. af sin gas fra Rusland. I april i år er EU-landene ifølge von der Leyen nået ned på at importere 27 pct. af gassen fra Rusland.

”Det går i den rigtige retning, men vi skal accelerere udviklingen,” siger Ursula von der Leyen.

Ifølge EU-Kommisionen har EU-landene dog årligt betalt næsten 100 mia. euro, svarende til lidt under 750 mia. kr., til Rusland for energi.

Der venter med andre ord en enorm omstilling, hvis det skal lykkes for EU-landene at gøre sig fri af olie og gas fra Rusland.

Udspillet, ”Repower EU”, skal anvise den konkrete vej til, hvordan EU kan frigøre sig fra russisk fossil energi. Det skal ske ved at forfølge tre spor.

For det første skal efterspørgslen på fossil energi dæmpes.

”Det lyder simpelt, men det er meget effektivt,” siger Ursula von der Leyen.

På forsyningssiden lægger EU-Kommissionen op til, at der skal indkøbes energi fra andre ”pålidelige” leverandører end Rusland.

Men ifølge Ursula von der Leyen vil den vigtigste del af forslaget være det tredje spor: En hurtigere omstilling til grøn energi.

”Vi skal gennemføre massive investeringer i vedvarende energi. Heldigvis har vi allerede opstillet målet om at blive klimaneutrale, og nu øger vi ambitionen for at blive uafhængige af russisk energi så hurtigt som muligt,” siger Ursula von der Leyen.

Skal turbo på

Hos Dansk Industri (DI) vurderer man, at forslaget vil skabe nye grønne job, gavne klimaet og føre til øget dansk eksport.

”Kommissionen vil gøre det nemmere at opføre vindmøller og solceller, og den vil sætte alle kræfter ind for at få virksomheder og forbrugere til at spare på energien. Det er den rigtige vej at gå,” siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Også flere danske EU-parlamentarikere hilser forslaget velkommen. Socialdemokratiets medlem af EU-Parlamentet, Niels Fuglsang, der er chefforhandler for EU’s nye lov om energieffektivitet, roser både energibesparelserne og målet om mere vedvarende energi.

”Vi har store problemer med at få sat vindmøller op i EU og Danmark, fordi det kan tage årevis at få tilladelser til at starte nye projekter, der ofte møder stor modstand. Vi bliver nødt til at sætte turbo på,” siger Niels Fulgsang.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også