Danske virksomheder får hjælp til at spare på gassen

De ikke-beskyttede virksomheder skal hjælpes med at reducere gasforbruget, lyder det nu fra Energistyrelsen. Dansk Erhverv foreslår at indføre et investeringsfradrag for dem, der bevæger sig væk fra gassen.
Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er Danmark forberedt på, at Rusland kan komme til at lukke for gashanerne til Europa. Nogle danske virksomheder vil dog kunne mærke konsekvensen af det. | Foto: Jens Dresling
Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er Danmark forberedt på, at Rusland kan komme til at lukke for gashanerne til Europa. Nogle danske virksomheder vil dog kunne mærke konsekvensen af det. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU og Emma lauridsen

Danske virksomheder, der ikke er sikret gasforsyning, hvis energikrisen i Europa bliver forværret, skal hjælpes med at spare på gassen.

Det arbejde vil Energistyrelsen begynde på i løbet af maj, skriver styrelsen i en pressemeddelelse tirsdag morgen.

”Den nuværende geopolitiske situation kan betyde, at en række virksomheder står uden adgang til gas og derfor må stoppe eller nedskalere deres produktion,” lyder det i meddelelsen.

”Målet er at afdække, hvordan erhvervspuljen på en effektiv og hurtig måde kan understøtte gasreducerende tiltag i virksomhederne på den korte bane.”

Erhvervspuljen er en tilskudspulje til energieffektiviseringer og grøn omstilling.

Ifølge Ulrich Bang, markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, bør man indføre et særligt fradrag til de virksomheder, der søger mod grønnere løsninger.

”Det er vores forslag, at man skal indføre et investeringsfradrag for virksomheder, der laver tiltag, som gør, at de bevæger sig væk fra gassen” siger han.

Energikrig i Europa

Krigen i Ukraine har medført en regulær energikrig i Europa.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har flere gange truet med at lukke for gashanerne til europæiske nationer. Senest førte en optrapning af energikrigen til, at Rusland lukkede for gassen til Polen og Bulgarien. Det skete i april.

Danmark bør være forberedt på, at det samme kan ske her og i andre europæiske lande. Det sagde klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) for en uge siden i forbindelse med en EU-møde i Bruxelles.

Han lagde dog heller ikke skjul på, at det kan få konsekvenser for en række danske virksomheder.

”Men vi har en plan for, hvad vi gør i den situation,” lød det fra ministeren, uden at han blev konkret.

Kartoffelmelfabrik investerer i en plan b: ”Bliver der drejet på gashanen i vores nuværende situation, ligger vi helt stille”

Listen over ikkebeskyttede gaskunder, som Energistyrelsen vil tage kontakt til i løbet af maj, består af omkring 40 selskaber.

Styrelsen vil, så vidt det er muligt, bidrage til, at virksomhederne ikke ender med at bruge alternative fossile brændstoffer.

Det er ikke nævnt, hvilke selskaber der er tale om, men de udgør tilsammen cirka 20-25 procent af Danmarks samlede gasforbrug. På listen står blandt andre Danish Crown, Arla, Hamlet Protein og flere kartoffelmelfabrikker, som alle er afhængige af gassen.

Kartoffelmelfabrikken KMC arbejder på et alternativ til russisk naturgas, men også på at komme af listen over ikke-beskyttede virksomheder. Selskabets formand mener, det et tosset, at fabrikkerne står til at få kappet gassen, når den producerer mere energi end den bruger.

Det har også fået Landbrug & Fødevarer til at kræve kompensation til de virksomheder, der i så fald skulle miste gassen og dermed stå med en kæmpe regning.

Formand for kartoffelfabrik vil af gas-liste: ”Vi producerer mere, end vi forbruger”

L&F varsler krav: Virksomheder efterlades med kæmpe tab, hvis der lukkes for gassen

Gaspriser truer kartoffelmelfabrik på eksistensen: ”Vi har rigtig travlt”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også