Fødevarekoncern tabte kvart milliard på at trække sig fra Rusland: Kender dilemmaet

Den danske koncern Uhrenholt, der bl.a. handler mejerivarer, tabte en kvart milliard kroner på nedlukning i Rusland i 2019. Ifølge direktøren ville koncernen have svært ved at klare et exit under de nuværende forhold.
Uhrenholt-topchef mener ikke, at virksomheden havde overlevet et russisk exit, hvis det skulle foregå under nuværende forhold i dag. | Foto: PR/Uhrenholt
Uhrenholt-topchef mener ikke, at virksomheden havde overlevet et russisk exit, hvis det skulle foregå under nuværende forhold i dag. | Foto: PR/Uhrenholt

Flere danske virksomheder står lige nu med svære overvejelser om, hvordan de kommer ud af det russiske marked i en fart og med skindet på næsen.

For handelsvirksomheden Uhrenholt i Middelfart er det en velkendt øvelse, som blev afsluttet tilbage i 2019, skriver Avisen Danmark.

Efter store tab i halen på de sanktioner, som fulgte efter Ruslands Krim-annektering i 2014, måtte koncernen opsige 450 ansatte og lukke sine store russiske distributionscentre ned.

Den samlede pris blev på omkring 250 mio. kr., og til avisen siger topchef Sune Uhrenholt, at han forstår, det er en svær beslutning at træffe for andre danske virksomheder, når de skal tage stilling til deres russiske fremtid.

For Urenholt varede operationen med at lukke ned i to år.

”Det kostede os 250 mio. kr. at lukke det ned. Det var alle vores penge. Vores egenkapital gik i nul. Det var 40 pct. af vores omsætning, der kom fra Rusland. Det havde vist sig, at vi var forankret i Rusland på en måde, som er positiv, når det går godt, men når vindene vender, bliver det livsfarligt,” siger han til Avisen Danmark.

Hartmann bliver i Rusland af frygt for overtagelse

Sune Uhrenholt ved udmærket, hvad der var sket, hvis hans virksomhed selv skulle have trukket sig ud af Rusland under de nuværende forhold.

”Det havde været uoverskueligt. Det havde vi ikke overlevet. Nu ville der slet ikke være nogen aftager i den anden ende. Vi skulle finde nogen, der ville overtage vores distributionscentre, og det ville være umuligt nu. Det gør også, at jeg har sympati med dem, der sidder i saksen lige nu,” siger han til Avisen Danmark.

Derfor forstår han, at nogle virksomheder har tøvet med at træffe beslutningen om at droppe Rusland.

”I mit tilfælde havde det været simpelt, for det havde vi ikke kunnet overleve. Men for de store, som skal tage et kæmpestort tab, sende deres medarbejdere ud i fattigdom og står med kontraktlige forpligtelser, det kan tage et årti at udrede ... den er altså svær,” siger Sune Uhrenholt til avisen.

Arla stopper alle aktiviteter i Rusland

DLF stopper al eksport til Rusland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også