L&F taber: Højesteret stadfæster Kriegers Flak-dom

Højesteret har nu afsagt dom i striden om Kriegers Flak havmøllepark mellem Energinet og fem lodsejere. Landsrettens dom fra januar 2021 bliver stadfæstet.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Landbrug & Fødevarer samt fem lodsejere kommer ikke sejrrige ud af Højesteret, der tirsdag har stadfæstet en dom fra Vestre Landsret vedr. havmølleparken ved Kriegers Flak.

Det fremgår af Højesterets dom fra i dag tirsdag.

”Højesteret frifinder herefter Energinet for den principale og mere subsidiærepåstand og stadfæster i øvrigt dommen,” fremgår det af dommen.

Mens selve resultatet er stadfæstet, er begrundelsen det ikke. Højesteret mener ikke modsat Vestre Landsret, at gæsteprincippet fraviges i den pågældende sag.

Sagen handler om, hvem der skal bære risikoen for betaling, hvis de nedgravede elkabler fra Rødvig på Stevns til Ishøj syd for København på et tidspunkt skal flyttes, hvis der skulle opstå et behov for anden anvendelse.

Landbrug & Fødevarer og Gefion havde på vegne af flere ramte landmænd stævnet Energinet for at få domstolene til at vurdere, om det såkaldte gæsteprincip kan fraviges i en ekspropriationssag. Gæsteprincippet handler om, hvem, der skal betale regningen, hvis kablerne skal flyttes.

Flytningen af kablerne vil koste mellem 11 og 24 mio. kr. pr. kilometer.

Interesseorganisationens sag blev i første omgang afvist af Vestre Landsret i januar 2021. Ved slutningen af samme måned ankede man til Højesteret.

AgriWatch arbejder på at få en kommentar fra Landbrug & Fødevarer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler