Landbrugsminister trækker i land: Ikke noget ultimatum

Dørene til forhandlingslokalet bliver ikke låst mandag klokken 12, som landbrugsminister Rasmus Prehn (S) tidligere har indikeret. Det viser en mail til de resterende partiers forhandlere.
Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Der bliver alligevel ikke stillet et ultimatum fra landbrugsminister Rasmus Prehn (S) til Folketingets resterende partier i de igangværende landbrugsforhandlinger.

Partierne fik indtil mandag klokken 12 til at finde ud af, om de ønsker at forhandle videre på regeringens præmisser, som Ritzau beskrev torsdag.

Dette bygger dog på en misforståelse ifølge landbrugsministeren. Det skriver han i en mail til de andre partiers forhandlere, som AgriWatch har fået indblik i.

"For at udrydde enhver tvivl vil jeg gerne her præcisere, at alle partier naturligvis er velkomne til at præsentere deres ønsker og forventninger til de kommende forhandlinger," skriver Rasmus Prehn i mailen og fortsætter:

"Vores ønske er alene, at partierne er villige til at forhandle videre med afsæt i vores udspil. Der er ikke - som det antydes i visse medier - tale om, at man skal sige ja til hele vores udspil allerede mandag kl 12. Der er en grund til, at der er kalendersat flere møder til at forhandle."

Udspil til landbrugsforhandlinger opdateret: Her er regeringens nye udkast 

De blå partier har efterspurgt, at der bringes flere penge i spil, så landbruget selv skal betale en mindre del af regningen. Ministeren understregede torsdag, at der ligger over 22 mia. kr. på forhandlingsbordet lige nu, og dette er budgettet til den videre forhandling.

"Det er betingelsen for at komme med til møderne fremadrettet," udtalte han til Ritzau.

Samme budskab lød i en mail til partiernes forhandlere, der blev sendt torsdag middag:

"Udgangspunktet og rammen for forhandlingerne er, som jeg nævnte på mødet, det udkast til aftale, som blev præsenteret i dag. I bedes senest mandag den 6. september kl. 12.00 melde tilbage, om I ønsker at deltage i de videre forhandlinger på den baggrund. Herefter vil mit sekretariat sende en invitation rundt til de partier, som ønsker at deltage i de videre forhandlinger," skrev ministeren.

Torsdag mødtes regeringen og partierne igen ved forhandlingsbordet efter sommerferien. Her medbragte regeringen et nyt udkast til en aftaletekst med flere præciseringer.

Blandt andet forelås der, at puljen til generationsskifter i landbruget skal øges med 64 mio. kr. til 193. Samtidig skal 324 mio. kr. bruges til at øge de samlede økologiske arealer gennem forhøjede støttesatser og tilskud, som AgriWatch tidligere har beskrevet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også