L&F-formand stejler over Enhedslistens forslag om omlægning

Enhedslistens forslag om at omlægge over en femtedel af det danske landbrugsareal til skov og græs vil være en regulær afvikling af landbruget, siger Landbrug & Fødevarers formand.
Foto: PR Landbrug & Fødevarer
Foto: PR Landbrug & Fødevarer

En omlægning af over 500.000 hektar landbrugsjord vil være en regulær afviklingsplan.

Sådan lyder reaktion fra Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaard på Enhedslistens forslag om at omlægge over en femtedel af den danske landbrugsjord til skov, græsarealer og vild natur.

"Enhedslistens forslag ligger meget langt fra virkelighedens verden og er en regulær afviklingsplan. En model hvor man bruger den fulde CAP-ramme til finansieringen af udtagning, vil sætte dansk landbrug i en umulig konkurrencesituation i forhold til landbrug i andre EU-lande," siger Søren Søndergaard i en skriftlig kommentar.

Enhedslisten vil i første omgang fokusere på udtagningen af lavbundsjorde, hvor 135.000 hektar af disse skal udtages inden 2030.

Landmændene, der ejer jorden, skal enten købes ud eller kompenseres. Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen har udset sig jorden, der er ejet af landmænd, der i de kommende år vil gå på pension.

Ifølge formanden vil et sådan indgreb koste sektoren 25.000 arbejdspladser og et fald i eksporten på 20 mia. kr.

"Den produktion vi mister, vil flytte til andre lande og så vil den globale udledning af klimagasser stige, fordi efterspørgslen fortsat vil være til stede," siger Søren Søndergaard og fortsætter:

"En plan som den Enhedslisten nu har fremlagt vil fjerne hele grundlaget for fortsat udvikling af vores erhverv. Vi vil ganske enkelt ikke længere kunne levere nye teknologier, sorter, gener og knowhow, som kan give de flotte resultater herhjemme og globalt."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter