Landbruget vil have hurtig handling i PFAS-sag

Arbejdsgruppe skal finde løsninger på sikring af naturpleje på statslige naturområder efter stop for græsning.
Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Naturstyrelsen satte fredag græsning med kvæg i bero på 43 statslige naturområder. Årsagen var risiko for forurening med giftige PFAS-stoffer. 

Nu skal en arbejdsgruppe finde løsninger på, hvordan naturplejen på arealerne kan sikres, og hvordan de berørte landmænd kan hjælpes. 

Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Flere interesseorganisationer, der er en del af arbejdsgruppen glæder sig over, at der nu skal ses på løsninger. De understreger dog, at arbejdet skal gå hurtigt. 

I hvert fald hvis der skal findes en løsning, der er tilfredsstillende for de landmænd og det fugleliv, som stoppet for græsningen berører.

”Det ikke er et sekund for tidligt, at der nu kommer nogle konstruktive initiativer fra regeringen. Det er faktisk næsten for sent,” siger viceformand for Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed. 

Naturarealerne var indtil græsningen blev sat i bero forpagtet til private landmænd. Flere af de landmænd mangler nu jord til de kvæg, der afgræssede områderne.

Thor Gunnar Kofoed mener, at det har sat de landmænd, der har haft køer gående på områderne, i en urimelig og presset situation. 

”Nu kræves der hurtig handling, og det skal være med løsninger, som kan sættes i værk umiddelbart,” siger han. 

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening (DOF) Birdlife kan det få konsekvenser for de truede fuglearter, der holder til på naturområder, hvis der ikke er kvæg til at afgræsse områderne til sidste halvdel af 2023.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også

Jord og handler med landbrugsejendomme til en værdi på over 5 mio. kr. registreres i listen, når de bliver tinglyst. | Photo: Aleksander Klug

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter