Naturstyrelsen stopper græssende kvæg efter PFAS-fund

Naturstyrelsen sætter nu en midlertidig stopper for græssende kvæg på flere arealer efter PFAS-fund.
Foto: Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

Efter blodprøver har vist for høje PFAS-værdier hos græssende kvæg på Naturstyrelsens arealer, sætter styrelsen nu afgræsningen på pause på omkring 3000 hektar græsarealer.

Styrelsen annullerer dermed forpagtningsaftalerne med private landbrugere, som lod deres kvæg græsse på arealerne.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

”Jeg ved, at det stiller de private landmænd i en svær situation, at vi nu er nødt til at sætte græsningen i bero en række steder. Dyrene har også været med til at løse en vigtig opgave med at pleje noget af vores mest værdifulde natur. Derfor gør vi nu alt, hvad vi kan, for at finde ud af, hvad vi gør med disse arealer,” siger miljøminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Det midlertidige stop for græssende kvæg vil være i kraft, indtil der vides mere om, hvor stor en del af de konkrete arealer, der er forurenede.

Jyllands-Posten beskrev forleden, at en række landmænd, der havde ladet deres kvæg afgræsse Naturstyrelsens arealer, var kommet i klemme, fordi deres kvæg havde for høje PFAS-værdier. Derfor kom dyrene i karantæne, og de måtte hverken flyttes fra gården eller slagtes.

Landmænd med afgræssende kvæg i klemme efter fund af for høje PFAS-værdier

Landbrug og Fødevarer vil nu hive fat i de relevante ministre, lyder det fra organisationens viceformand, Thor Gunnar Kofoed, i en presseudmelding.

”Vi forventer, at myndighederne finder en løsning til de berørte landmænd, der nu ikke har noget sted at lade deres dyr afgræsse. Enten tilbud om erstatningsarealer eller anden form for kompensation.”

”Vi vil nu sende et brev til de relevante ministre om sagen med henblik på at finde en fornuftig løsning på denne alvorlige situation, hvor vi også vil påpege udfordringerne med de plejegræsaftaler, som mange af de berørte landmænd også er bundet af. Der er behov for en tæt myndighedskoordinering og at der træffes en hurtig politisk beslutning om en akut og konkret indsats for at hjælpe de landmænd der uforvarne er kommet i vanskeligheder,” lyder det fra Thor Gunnar Kofoed.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også