Nyt udbrud af fugleinfluenza: 20.000 høns skal aflives

Næsten 200.000 høns og kalkuner er allerede blevet aflivet i år.
Fredag er der konstateret et nyt udbrud af fugleinfluenza. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Fredag er der konstateret et nyt udbrud af fugleinfluenza. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Endnu en besætning er ramt af fugleinfluenza.

Denne gang er det 20.000 høns i Have Borup syd for Holbæk, oplyser Fødevarestyrelsen, som fredag er gået i gang med at aflive dyrene på besætningen. Det sker i samarbejde med bl.a. Beredskabsstyrelsen og skal begrænse smitterisikoen og minimere dyrenes lidelser.

Sygdommen smitter kun yderst sjældent mennesker, men er dødelig for fuglene.

Fødevarestyrelsen opretter dels en tre km beskyttelseszone, dels en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning.

I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.

Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at rengøring desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Når aflivningen af de 20.000 høns er afsluttet, formentlig i løbet af lørdagen, har Fødevarestyrelsen aflivet tæt ved 200.000 høns og kalkuner siden årsskiftet. Til sammenligning aflivede Fødevarestyrelsen 137.000 fugle og fjerkræ i hele 2023. 

Højt trusselsniveau

Fødevarestyrelen hævede i december sidste år trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra de vilde fugle til høj, og indførte regler om, at tamfugle skal lukkes inde eller overdækkes. Formålet er at undgå, at vilde fugle smitter tamfuglene.

Indhegninger, der er 40 kvadratmeter eller mindre, er undtaget fra kravet om overdækning, men ejerne skal holde dyrene indhegnet. Ejere af ande- og gåsebesætninger er også fritaget for kravet om overdækning, hvis de begrænser fuglenes udeareal og sikrer sig, at vilde fugle ikke kan lande i indhegningen. Foder og vandtrug skal overdækkes, så de vilde fugle ikke spiser og drikker med.

På grund af det forhøjede trusselsniveau forbyder Fødevarestyrelsen udstillinger, stævner, dyrskuer og lignende begivenheder med fugle og fjerkræ. Forbuddet gælder i hele landet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også