27.000 kalkuner aflives efter fund af fugleinfluenza

Det er anden gang i 2024, at Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i en stor besætning nær Skælskør.
Det er anden gang på under en måned og dermed i hele 2024, at den dødelige og smitsomme sygdom er blevet påvist af styrelsen i en besætning tæt ved Skælskør. | Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/AP/Ritzau Scanpix
Det er anden gang på under en måned og dermed i hele 2024, at den dødelige og smitsomme sygdom er blevet påvist af styrelsen i en besætning tæt ved Skælskør. | Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/AP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Fødevarestyrelsen afliver i samarbejde med Beredskabsstyrelsen de kommende dage 27.000 kalkuner i en besætning nær Sønderupsønder mellem Skælskør og Slagelse.

Det sker, efter at der er blevet påvist fugleinfluenza i fuglebesætningen, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Aflivningen sker dels af hensyn til dyrevelfærden og dels for at begrænse risikoen for smittespredning. Styrelsen skriver, at fugleinfluenza kun meget sjældent smitter mennesker.

Det er anden gang på under en måned og dermed i hele 2024, at den dødelige og smitsomme sygdom er blevet påvist af styrelsen i en besætning tæt ved Skælskør.

Senest i torsdags lød det, at en besætning i området på 25.000 kalkuner skulle aflives efter fund af fugleinfluenza.

For at begrænse risikoen for, at sygdommen spreder sig, har Fødevarestyrelsen oprettet en overvågningszone på ti kilometer rundt om den smittede farm.

Der er desuden oprettet en beskyttelseszone på tre kilometer rundt om besætningen.

I begge zoner skal ejere af fjerkræ og fugle registrere deres fugle. Derudover er det forbudt at afholde udstillinger med fugle samt at flytte fugle eller produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonerne.

I november sidste år blev der påvist fugleinfluenza i en besætning på 32.000 kalkuner. Det fund skete også i nærheden af Skælskør.

Fødevarestyrelsen hævede i december trusselsniveauet for fugleinfluenza fra middel til høj.

Det betyder, at danske besætninger med høns, ænder, kalkuner og andet fjerkræ skal lukkes inde eller overdækkes for at undgå, at vilde fugle spreder smitte.

Derudover er dyrskuer og andre samlinger af fjerkræ og fugle forbudt.

Trusselsniveauet blev hævet, efter at styrelsen havde gjort et stigende antal fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark og vores europæiske nabolande.

Bente Holst, der er veterinærchef i styrelsen, minder i pressemeddelelsen om, at udvise ekstra opmærksomhed på smittebeskyttelse, særligt på grund af de seneste to udbrud på meget få dage.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også