62.000 fugle skal aflives efter fund af fugleinfluenza

Der er nye fund af fugleinfluenza på både Sjælland og Jylland. ”Bekymrende,” lyder det fra enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelen hævede 18. december 2023 trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra de vilde fugle til høj, og i løbet af den seneste uges tid har styrelsen måttet aflive tre store kalkunbesætninger i Sydvestsjælland på grund af udbrud. (Arkivfoto) | Foto: Per Rasmussen
Fødevarestyrelen hævede 18. december 2023 trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra de vilde fugle til høj, og i løbet af den seneste uges tid har styrelsen måttet aflive tre store kalkunbesætninger i Sydvestsjælland på grund af udbrud. (Arkivfoto) | Foto: Per Rasmussen
Af Ritzau

Fødevarestyrelsen erklærer udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sydvestsjælland og i en hønsebesætning i Sønderjylland.

Det betyder, at der skal aflives cirka 62.000 dyr.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

På en kalkunfarm tæt på Ruds-Vedby på Sjælland er næsten 40.000 kalkuner smittet med ”en smitsom og meget dødelig fugleinfluenza”.

Det samme er 22.000 æglæggende høns i Tinglev i Sønderjylland.

Det viser prøver fra døde kalkuner og høns, som Statens Serum Institut har analyseret.

Tidligere på ugen aflivede styrelsen tre store kalkunbesætninger - ligeledes på Sjælland, hvor det nyeste fund af den smitsomme syge er fundet.

”Det er bekymrende, at vi slutter ugen med endnu to store udbrud. Tidligere på ugen har vi måttet aflive tre store kalkunbesætninger i Sydvestsjælland, og vi må på baggrund af de mange udbrud endnu en gang advare om, at smitte fra vilde fugle udgør en stor risiko for alle fjerkræhold, både store og små.”

”Det understreger vigtigheden af god smittebeskyttelse, og at Fødevarestyrelsens råd og regler efterleves,” siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Mette Kirkeskov Sie i pressemeddelelsen. 

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen er allerede begyndt at aflive de mange fugle søndag.

Sygdommen smitter kun yderst sjældent mennesker, men for fugle er det en dødelig sygdom.

På grund af smittetilfældene har Fødevarestyrelsen oprettet restriktionszoner i de ramte områder.

Der er både oprettet en tre-kilometers beskyttelseszone og en ti-kilometers overvågningszone rundt om de smittede farme.

Zonerne indføres for at begrænse risikoen for smittespredning, og restriktionerne kan tidligst ophæves 30 dage efter, at fuglene er blevet aflivet, og ejendommen er blevet desinficeret.

Trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle har siden den 18. december 2023 været klassificeret som højt af Fødevarestyrelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også