Andels-griseselskab undersøger integrator-model

Svineproducenter vil koble sohold, slagtesvin og slagteri tættere sammen for at sikre indtjening.
Spanske virksomheder er ofte ejere af såvel svineproduktion som slagteri og kan dermed planlægge og optimere hele værdikæden. Dette øger indtjeningen - og danske landmænd vil nu skabe en lignende model. | Foto: Sebastian Buur Gunvald
Spanske virksomheder er ofte ejere af såvel svineproduktion som slagteri og kan dermed planlægge og optimere hele værdikæden. Dette øger indtjeningen - og danske landmænd vil nu skabe en lignende model. | Foto: Sebastian Buur Gunvald

Der skal tænkes nyt og aktørerne skal arbejde tættere sammen for at sikre en bedre indtjening i dansk svineproduktion.

Derfor vil andelsselskabet Dangris nu undersøge, om det kan lade sig gøre at lave en dansk udgave af den spanske integratormodel.

Det skriver Landbrugsavisen i sin trykte avis denne weekend.

”Vi kan se, at de spanske integratorer klarer sig godt år efter år, og det er lidt frustrerende at se på, at vi ikke udnytter de muligheder, vi har i Danmark for samarbejde godt nok for en bedre bundlinje. Vi er udmærket klar over, at vi ikke kan lave en spansk model i Danmark. Men vi har da lov at forsøge, om det ikke kan lade sig gøre at lave en dansk model, som helt sikkert ikke vil komme til at ligne den spanske model, men alligevel vil udnytte nogle af de samme synergier, som bruges af de spanske integratorer. Det arbejde sætter vi i gang her i starten af det nye år,” siger Søren Overgaard til Landbrugsavisen.

Ifølge artiklen går analysearbejdet på et tættere samarbejde mellem producenter af smågrise og slagtesvin og skal også involvere et slagteri. Samtidig skal modellen holde, uanset hvordan bytteforholdet og smågrisepriserne udvikler sig.

De 125 andelshavere i leverandørselskabet er største leverandør til Tican. Efter udgangen af det seneste regnskabsår for Dangris i september, har selskabet indgået aftale om også at levere grise til konkurrenten, landets tredjestørste slagteri, Danepork. Det betyder, at nogle af de i alt 1,1 mio. årlige grise vil gå til Danepork.

Ticans største leverandør leverer nu også til DaneporkLeverandørselskab spiller på to heste efter slagteri-strid

Den danske notering har det seneste år ligget kraftigt bagefter. Den er blandt andet blevet af tysk afregning på slagtesvin, men også af de spanske integratorer, hvor familieejede koncerner i stor stil ejer såvel svineproduktion som slagteri og dermed kan planlægge og optimere hele værdikæden fra jord til bord.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også