De største landbrugshandler i 2023: Godser, energiprojekter og landbrugsinvestorer præger listen

En række investorer, der har tjent deres formuer på energiproduktion, har investeret stort i landbrug i 2023. (Opdateret)
En række prominente landmænd og investorer figurerer på listen over årets største jordhandler inden for landbruget. Foto: Marius Renner/Ritzau Scanpix
En række prominente landmænd og investorer figurerer på listen over årets største jordhandler inden for landbruget. Foto: Marius Renner/Ritzau Scanpix

2023 bød på en række opsigtsvækkende handler inden for landbruget.

Energi-koncernen Biocirc har gjort sit indtog med en række opkøb, ligesom investoren Søren Rasmussen har investeret stort i bedrifter i løbet af året.

Herunder kommer listen over de største landbrugshandler i løbet af 2023.

Data er leveret af ejendomsdataportalen Resights.

11. Donskærvej 31, Møborg, 7570 Vemb, 64,9 mio. kr.

Sælger: Peder Nørmark Madsen

Køber: Jørgen Skovgaard Holding ApS

I februar købte Jørgen Skovgaard dette landbrug med 71 hektar. Jørgen Skovgaard har tjent sin formue på selskabet Skovgaard Energy, der opstiller vindmøller. Skovgaard Energy er også med til at finansiere købet af Måbjerg Biogas, som en række leverandører købte for snuden af CIP i december.

Grunden ligger tæt på Skovgaards planlagte såkaldte klimapark, hvor der skal opstilles vindmøller til power to x-produktion, ligesom der skal gendannes natur i området. 

10. Løkkensvej 683, Hundelev, 9480 Løkken, 71,6 mio. kr.

Sælger: Leif Bendsen Mortensen

Primær køber: Michelle Larsen og Daniel Overgaard Pedersen.

I marts gik denne handel af en økologisk mælkebedrift med 159,5 hektar jord igennem.

Det er sparsomt med oplysninger om sælger. Leif Mortensen har dog siden 1981 ejet selskabet Leif og Anita Mortensen.

Daniel Overgaard Pedersen er derimod et kendt ansigt i landbruget. Foruden at drive en svineproduktion ejer han et biogasanlæg, som han er ved at omdanne til et andelsselskab, ligesom han sammen med Stiesdal er ved at etablere et pyrolyseanlæg. Han blev i december valgt ind i bestyrelsen i Danish Crown.

9. Smørengevejen 3, Vestermarie, 3720 Aakirkeby, 74,5 mio. kr.

Sælger: Kurt Emil Vandal Hansen

Køber: Cruijsen Farming Aps

I maj købte den bornholmske mælkeproducent, Cruijsen Farming, en større mælkeproduktion tæt på Aakirkeby, hvilket betyder, at selskabet med længder er øens største mælkeproducent.

Med købet udvider familien sin besætning fra de nuværende 900 årskøer med mere end 400 til samlet set over 1.300 køer, viser CHR-registret. 

Ifølge selskabsregistrene har den oprindeligt hollandske familie købt naboejendomme hele tre gange, siden de startede selskabet Cruijsen Farming i 2013 i Hasle.

Grunden på Smørengevejen er den hidtil største med 435 hektar.

8. Adamshøj Gods, Ringsted, 80 mio. kr.

Sælger: Carl Boisen Thøgersen

Køber: Christina Charlotte Nexøe-Larsen, Benedikte Charlotte Boisen Rolighed og Marie-Louise Boisen Lendal

I september trådte tre nye ind i ejerkredsen bag Adamshøj Gods, der driver landbrug på omkring 2600 hektar samt en økologisk fjerkræproduktion på 18.000 ølologiske høns. Af cvr-registret fremgår det, at de hver ejer 25 pct. af selskabet bag Adamshøj Gods.

Kammerherre og hofjægermester Carl Boisen Thøgersen er fortsat direktør og medejer. 

7. Vestre Skivevej 63, Kjeldbjerg, 7800 Skive, 82,8 mio. kr.

Sælger: Iglsø Agro Landbrug ApS

Køber: Biocirc Group Holding ApS

Siden det ambitiøse Biocirc blev stiftet i 2021, har selskabet investeret tungt i landbrug. Ambitionen er at omdanne en række biogasanlæg til landbaserede energi-øer.

Blandt de otte biogasanlæg, Biocirc ejer, tæller Iglsø Biogas, som ejendommen er knyttet til.

6. Viborg Landevej 35, Sønder Onsild Stationsby, 9500 Hobro, 84,7 mio. kr.

Sælger: Martin Holst Christensen

Køber: Frandsbjerg Group ApS

Frandsbjerg Group er ejet af Rasmussen-brødrene Jens og Søren, der har investeret stort i energiproduktion og landbrug. Søren Rasmussen har tidligere kaldt sig en mini-kapitalfond for landbruget. Han fungerer dermed som pengemand for yngre landmænd, som han køber bedrifterne sammen med. 

Hans portefølje tæller tæller omkring 8500 søer, hvoraf der bliver fedet 200.000 slagtesvin ud af en samlet produktion på cirka 300.000 grise. Dertil ejer han over 14.000 hektar, herunder en del jord i Polen.

5. Interfarms Landbrugsportefølje, 92,5 mio. kr.

Sælger: Interfarms

Køber: Holger Lundgaard Madsen og Christian Lundgaard Madsen

Hvad handlen præcist indbefatter, fremgår ikke. Interfarms er et hollandsk ejendomsmægler-selskab med speciale i landbrug. Holger Lundgaard Madsen og Christian Lundgaard Madsen overtager med handlen otte ejendomme, fremgår det dog. Handlen blev indgået 1. januar 2023.

Foruden en svineproduktion i Vestjylland, ejer Holger Lundgaard Madsen også Amstrup Svineproduktion, der før hørte til Danpiglet. Danpiglet var ejet af Danhatch, som er ejet af grovvareselskaberne Danish Agro og DLG. Efter en række underskudsgivende år satte Danhatch punktum for Danpiglet i januar 2023.

4. Majbølle Byvej 74, 4862 Guldborg, 110,25 mio. kr.

Sælger: Jan Thorvald Vrede Skaaning

Køber: Bo Ladegaard Bendtsen

I marts købte den pressesky milliardær Bo Bendtsen, der blandt andet har tjent sin formue på Just Eat, 330 hektar landbrugsjord på Lolland via selskabet Skræppehøje Skovbrug.

Hans landbrugsportefølje består blandt andet af Aalholm Gods på Lolland, som er et af landets største, og som blev købt sammen med en række andre landbrugsgrunde og bygninger for 346 mio. kr. i 2019. Aalholm Gods har omkring 4200 hektar fordel på skov og landbrugsdrift. Herudover ejer han flere bedrifter på Lolland.

Desuden er han en af rigmændene bag Biocirc.

3. Fårup Overgaard, Bjerringbro, 120 mio. kr.

Sælger: Skaun Holding ApS

Køber: Jacob Bøvling Skovgaard og Frandsbjerg Group ApS

Sammen med dengang 28-årige Jacob Skovgaard gik landbrugsinvestor Søren Rasmussen i juli med ind i ejerskabet af Fårup Overgaard. Bedriften er en af de større i området og har 415 årskøer plus opdræt og 460 hektar. Frandsbjerg og Jacob Bøvling Skovgaard ejer bedriften 50/50. 

2. Stangerupvej 6, Stangerup, 4850 Stubbekøbing, 143,2 mio. kr.

Sælger: Lars Romme Jakobsen

Køber: Louise Huge-Jakobsen

Fra 1. januar overdrog Lars Romme Jakobsen tøjlerne til Nordfalster Agro til Louise Huge-Jakobsen efter mere end 40 år som landmand. Handlen er kategoriseret som familieoverdragelse. 

Nordfalster Agro tæller ifølge Resights omkring 1900 hektar. 

Lars Romme Jakobsen har en fortid som næstformand i DLG.

1. Holmegaard Hovedbygning 1, 4684, Holmegaard, 171 mio. kr.

Køber: Frederik Danneskiold Lassen

Sælger: Christian Ivar Schou Danneskiold Lassen

På årets sidste dag tikkede den største handel i 2023 ind. En række bygninger i forbindelse med Holmegaard Gods bliver overdraget fra kammerherre Christian Ivar Schou Danneskiold Lassen til Frederik Danneskiold Lassen i en familieoverdragelse.

Christian Danneskiold Lassen har ejet Holmegaard Gods siden 1980. Godset omfatter også Juellinge og Tryggevælde og har et samlet areal på 1757 hektar.

I handlen indgår 996 hektar jord.

Opdateret 9.43. Efter udgivelsen af artiklen tikkede handlen med Holmegaard Hovedbygning ind, som var årets største handel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også