Konsulenthus spår stort behov for ekstra landbrugsjord

Det vil kræve mellem 70 og 80 mio. hektar land at at møde efterspørgsel i 2030, mener konsulenthuset Mckinsey. Foderproduktion vil beslaglægge størstedelen af den dyrkede jord. 
Mckinsey estimerer, at der bliver behov for mere landbrugsjord fremover, men den skal ikke komme fra afskovning, lyder det i ny rapport. | Foto: Jens Dresling
Mckinsey estimerer, at der bliver behov for mere landbrugsjord fremover, men den skal ikke komme fra afskovning, lyder det i ny rapport. | Foto: Jens Dresling

Den globale befolknings efterspørgsel på brændstof, mad og især foder til husdyrproduktionen vil blive ved med at kræve større og flere landbrugsarealer frem mod 2030 — og det kan faktisk godt lade sig gøre uden at gå på bekostning med miljøet. 

Det har det globale konsulenthus Mckinsey regnet sig frem til i rapporten ”Striking the balance: Catalyzing a sustainable land-use transition”. I rapporten slås det dog også fast, at det ikke bliver uden udfordringer at sikre både mere landbrugsjord, svarende til ca. Brasiliens samlede areal, og samtidig beskytte naturen. 

Rapportens forfattere, der tæller en række Mckinsey-konsulenter med speciale i landbrug, peger på ti værktøjer, som kan tages i brug for at sikre balancen. 

Det gælder bl.a. forbedring af jorden, så den kan dyrkes mere effektivt, på den sydlige halvkugle. Det vil ifølge konsulenterne lette presset på regionens skove, som bliver ryddet i stor stil for at gøre plads til at dyrke jorden. Rapporten fokuserer også på at forbedre udbyttet, at styrke samhandlen og på at reducere madspild. 

”I dag er 60 pct. af jordens beboelige jord i brug af mennesker. Men appetit på jord — især til mad og brændstof lægger pres på agerjorden. I modsætning til tidligere årtier, kan ny afgrødejord ikke komme fra skovrydning. Vi er nødt til at ændre, hvordan vi bruger jord til at opfylde vores forpligtelser over for klima og natur, og samtidig brødføde en voksende global befolkning,” udtaler Amandla Ooko-Ombaka, partner i Mckinsey, i en pressemeddelelse i forbindelse med rapporten. 

Af det samlede landbrugsareal i 2030, estimerer Mckinsey, at 70 pct. vil bruges til dyrefoder, 20 pct. til mad og 10 pct. til brændstofproduktion. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også