Fødevarestyrelsen finder meget få medicinrester i fødevarer

Kun i en enkelt ud af i alt 13.000 prøver fra fødevarer som kød, mælk og æg fandt styrelsen, at grænseværdien for medicinrester og hormoner var overskredet.
I en enkelt prøve fra æg blev der fundet rester af et fodertilsætningsstof. | Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix
I en enkelt prøve fra æg blev der fundet rester af et fodertilsætningsstof. | Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix

Der blev fundet meget få medicinrester i danske fødevarer i 2022. Faktisk fandt Fødevarestyrelsen kun medicinrester i en enkelt prøve ud af i alt 13.000. 

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

”Det er et meget tilfredsstillende resultat. Kontrollerne er vigtige for at forebygge brug af forbudte hormoner og forkert brug af medicin. Hvis medicin ikke bliver brugt korrekt, er der bl.a. risiko for, at bakterier udvikler resistens og bliver en trussel for mennesker og dyr,” udtaler Christian Strøyer, enhedschef i Fødevarestyrelsen, i meddelelsen.

Fødevarestyrelsen tester rutinemæssigt, om der i prøver fra grise, køer, fjerkræ, fisk, mælk, honning og æg er forbudte hormoner eller rester af medicin, som samtlige EU-medlemslande er forpligtet til. 

I 2022 tog styrelsen prøver af i alt 9000 grise, 1400 æg, fisk, honning og fjerkræ, ligesom 2200 af prøverne kom fra kvæg og mælk.

Og det var altså kun i en enkelt prøve fra æg, at der blev fundet rester af et fodertilsætningsstof, der bliver brugt mod parasitter i slagtekyllinger. 

”Som eneste positive prøve ud af 13.000 var der en påfaldende prøve fra et æg. Da vi besøgte ægproducenten viste det sig, at hønsene havde fået en foderblanding, som er godkendt til slagtekyllinger, men ikke til høns, der lægger æg,” udtaler enhedschef Christian Strøyer.

Ægproducenten er nu, oplyser Fødevarestyrelsen, vejledt, ligesom producenten har stoppet brugen af fodertilsætningsstoffet til de æglæggende høns. 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også