Daka opsiger aftale med Fødevarestyrelsen

Efter Biocircs udmelding, om at selskabet vil bryde Dakas monopol, vil Daka nu trække sig fra aftale med Fødevarestyrelsen. (Opdateret) 
Søren Mohr Jensen, kommunikationschef i Daka. | Foto: Daka / PR
Søren Mohr Jensen, kommunikationschef i Daka. | Foto: Daka / PR

Daka opsiger en beredskabsaftale med Fødevarestyrelsen, der omhandler, at Daka med kort varsel henter døde dyr ved udbrud af sygdom for at stoppe smittespredning.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Daka overholder dog forpligtelserne i aftalen, indtil den udløber næste år. 

Baggrunden for opsigelsen er, at aftalen ikke fungerer kommercielt i en ny konkurrencesituation, og at Daka er nødt til at kunne gennemføre konkrete kapacitetsreduktioner for at imødegå konkurrencen, skriver Daka. 

Med den nye konkurrencesituation henviser Daka til, at Biocirc for nylig meldte ud, at selskabet er klar til at hente døde dyr gratis. Bag begge koncerner står to af landbrugets største andelsselskaber. Hvor Danish Crown ejer 43 pct. af Daka, investerede DLG i foråret et trecifret millionbeløb i Biocirc.

”Det er sådan set meget enkelt. Enten skal vi fortsætte med at opretholde beredskabet, men finansieret på en anden måde, eller også skal vi skære kraftigt til i vores kapacitet til afhentning og forarbejdning af døde grise. I yderste konsekvens helt afvikle den forretning, eller blot hente dér, hvor det er lønsomt. Biocirc er jo klare i deres kommunikation på, at de ønsker at overtage hele vores forretning, altså skabe et nyt monopol,” udtaler Søren Mohr Jensen, kommunikationschef i Daka.

Ifølge Daka har det før været muligt at drive et beredskab. Det skyldes, at landmænd via det, Daka kalder en ”andelsbaseret solidarisk prismodel” har været med til at betale for, at selskabet kunne opretholde et beredskabssystem. Så sent som i slut-oktober meldte Daka ud, at selskabet ville hæve sine priser. Det blev begrundet med, at Daka ser ind i et større underskud for 2023 på grund af faldet i antallet af grise i Danmark og lavere salgspriser på Dakas produkter såsom benmel.

”Når nogle landmænd beslutter sig for at bryde monopolet for afhentning af døde dyr, og ser Daka som ikke-konkurrencedygtig, er der måske nogen, der ikke lige tænker på at beredskabet er med i prisen? Og at det også er med i prisen, at Daka sikrer afhentning i hele landet, også på ikke bro-faste øer?” udtaler Søren Mohr Jensen.

Ifølge pressemeddelelsen er Daka åben over for at forhandle en ny aftale på plads med styrelsen, så længe en ny finansieringsmodel falder på plads. Finansieringen i den nuværende aftale er baseret på en afregning per kg. afhentede dyr med en ifølge Daka ”meget begrænset” indtægt til følge. 

Daka opfordrer til ”hurtig afklaring” på spørgsmålet om, hvorvidt Daka fortsat skal spille en rolle i beredskabet efter nytår. 

”Vi vil rigtig gerne fortsætte med at være garant for den veterinære sikkerhed og beredskabet. Men hvis der ikke findes en god løsning, hvor vi deltager, skal vi også have mulighed for at tilpasse os den konkurrence, der åbenbart er lige om hjørnet,” udtaler Søren Mohr Jensen.

AgriWatch arbejder på at få en kommentar fra Biocirc.

(Opdateret kl. 9.20 med yderligere information.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også