Eksportør forventer klart færre smågrise til eksport i efteråret

Vinderslev fra Randers forventer, at puljeprisen skal korrigeres med 100 kroner yderligere de kommende måneder. Alt afhænger dog af slagtesvinenoteringerne, både i Tyskland og Danmark.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Når smågrisepriserne falder i disse uger, er det helt nødvendigt og naturligt, oven på et halvår med højt tryk og oppumpede niveauer.

Det mener en af landets største transportører af smågrise, NV-Randers.

”Nu går dampen lidt af markedet, og det er nok også godt, for det har været lige vildt nok. Det er ikke sundt med de priser i længden,” fortæller medejer Michael Vinderslev fra Randers-transportøren.

Han henviser til, at der i perioder i foråret har været forlangt tillæg på helt op til 100 kroner pr gris, vel at mærke oven i en i forvejen rekordhøj notering på over 700 kroner hos SPF og i topniveauet over 830 kroner hos Porc-Ex.

De seneste uger er hastigheden og priserne dog kølnet - hvilket især skyldes, at dampen er gået af den tyske slagtesvinenotering, med flere kontante reduktioner. Det betyder også, at der nu ikke nødvendigvis kan meldes udsolgt af danske 30 kg grise til eksport hver uge. 

Både fordi sæsonen omkring august som regel betyder korrigering af prisniveauer og mængder, men også trukket op af de seneste ugers prisreguleringer på slagtesvin, der ”drypper” videre ned på smågrisepriserne.

Med til at trække eksporten op i antal er det faktum, at den danske slagtesvinenotering har ligget klart under det europæiske niveau.

Det har gjort det til en klar fordel for også integrerede producenter, der ellers normalt feder grisene færdige til slagtning i Danmark., at ”stå af på halvvejen” og eksportere de 30 kg grise til rekordniveauer.

10-15 pct færre smågrise over grænsen

Michael Vinderslev indstiller sig derfor også på, at efteråret bliver mindre travlt end årets første, opskruede måneder.

”Vi forventer, at vi skal køre 10-15 pct. færre grise ud i forhold til dengang, der var fuld damp på kedlerne i foråret. Mange valgte at sælge dem som smågrise frem for at fede dem op, fordi de kunne få så høje priser,” siger han og tilføjer:

”Nogle begynder lige så stille at stalde ind herhjemme igen. De, der køber nu, køber jo til julehandlen, fordi de skal slagtes midt november. Der har man lidt en tro på, at der kunne ligge en fortjeneste,” lyder det fra transportøren.

Han henviser til, at en del også har fået tanket op i siloerne med frisk korn. Hvor svineproducenternne i visse tilfælde sidste år valgte at udnytte de rekordhøje priser på korn til at afhænde deres høst, forholder det sig i år anderledes.

Lige som Danske Svineproducenter og Seges’ prognoser for smågrise fortsat forventer solide og stabile prisniveauer i efteråret, er Michael Vinderslev også ganske fortrøstningsfuld for de kommende måneder.

”Det er jo stadig fornuftige priser. I forhold til tidligere er niveauet jo super godt,” konstaterer han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også