Seniorrådgiver: Hvis antallet af svin skal stige, kræver det højere afregningspriser

Foruden en højere notering, kræver det også klare rammevilkår og fremtidsudsigter, hvis danske landmænd skal investere og øge antallet af svin i staldene, mener seniorrådgiver.
Foto: Sebastian Buur Gunvald
Foto: Sebastian Buur Gunvald
af ritzau og emma lauridsen

1,2 millioner. Så mange færre grise er der på nuværende tidspunkt i Danmark, end der var på samme tidspunkt sidste år.

Den danske svinebestand var 1. juli 2023 på 11 millioner, hvilket svarer til et fald på ti procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af grise er raslet ned i Danmark

Jakob Vesterlund Olsen, seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, peger på de kraftigt stigende foder- og energipriser som en af hovedårsagerne til, at bestanden er faldet.

”Det har fået nogen til at stoppe deres griseproduktion. Man stoppede også med at gøre søerne drægtige, og så går der jo knapt et år, inden den sidste gris er ude af stalden, hvis man har slagtesvin selv. Det er derfor først nu, man rigtigt ser det i tallene”, siger han.

Han peger ligeledes på faldet i antallet af søer fra cirka en million til knap 900.000 som en af årsagerne til nedgangen.

Hvis antallet af svin skal stige igen, kræver det ikke kun højere afregningspriser, men også klare rammevilkår og fremtidsudsigter, mener seniorrådgiveren.

”Man skal vide, hvilke forhold man producerer under, blandt andet CO2-afgifter skal være helt på plads,” forklarer Jakob Vesterlund Olsen.

”Hvis svinebestanden skal stige igen, så skal der bygges nye stalde til søer. Det gør man kun, hvis man tror på, at det er en god investering. De stalde, hvor man har stoppet produktionen, er typisk nogle ældre stalde, og dem kommer der nok ikke grise i igen,” tilføjer han.

De danske slagterier har kniven for struben

Jakob Vesterlund Olsen er skeptisk i forhold til, om svineproduktionen når samme niveau som tidligere.

Markedsanalytiker hos Landbrug & Fødevarer Karsten Fleming er dog mere optimistisk i forhold til fremtidsudsigterne for svineproduktion.

”Jeg tror, at vi har nået bunden og er på vej op igen. Siden årsskiftet har det været en bedre forretning at producere svin, og derfor er der nogen, der har købt nye avlsdyr, siger Karsten Fleming og fortsætter:

”Der er ikke noget boom på vej. Men blandt andet fordi foderpriserne er faldet igen, og fordi udbuddet er faldet, mens efterspørgslen er steget, er de tilbageværende svineproducenters indtjening bedre.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også