Nye tal afslører lille stigning i antallet af grise

Tal fra det seneste kvartal vidner om en beskeden stigning i antallet af danske grise. Stigningen kommer oven på en lang periode med drastiske fald.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Antallet af grise på de danske gårde er steget en smule det seneste kvartal.

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser således, at bestanden af grise i det seneste kvartal er steget med 2,6 pct. til lidt over 11 millioner.

Det skal ses i forhold til det lavpunkt, som antallet af danske grise ramte for kun tre måneder siden. Her skrabede antallet et hidtil nyt bundniveau på 10,7 mio. grise, hvilket ifølge Finans svarer til et fald på 20 pct. siden 2021.

Stigningen kommer efter en lang periode, hvor antallet af grise er faldet markant på grund af en dårligere dansk afregning sammenlignet med øvrige europæiske lande.

Det har betydet, at mange danske griseproducenter enten har tømt staldene eller eksporteret flere grise til eksempelvis Polen eller Tyskland på grund af en bedre notering. 

De dårlige smågrisepriser har derfor i en periode presset bestanden af søer herhjemme, men i de seneste måneder har der været rekordhøje priser på især eksport af smågrise.

En tendens AgriWatch har beskrevet ad flere omgange, og som i sidste ende har betydet, at Danish Crown har været nødsaget til at lukke et slagteri i Sæby, ligesom konkurrenten Tican har kørt med flere ugentlige lukkedage på dets slagterier i Brørup og Thisted.

De danske slagterier har kniven for struben

Samtidig fremgår det af de nye tal, at bestanden af slagtesvin på de danske gårde er vokset med 6 pct. de seneste kvartal. Der er dog tale om en vækst fra det laveste niveau i årtier, hvilket betyder, at bestanden af slagtegrise stadig 30 pct. lavere end i begyndelsen af 2021, ifølge Finans.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også