Minister klar med flere tørke-undtagelser til landbruget

Brak-arealer kan tages i brug, og økologer får undtagelser i grovfoder-krav, melder landbrugsminister nu.
For to uger siden lancerede fødevareministeren en tørkepakke - nu følger endnu en række initiativer. | Foto: Jens Dresling
For to uger siden lancerede fødevareministeren en tørkepakke - nu følger endnu en række initiativer. | Foto: Jens Dresling

Regeringen lancerer nu en række yderligere initiativer for at hjælpe landbruget gennem tørken.

Her vil blandt andre økologer få mulighed for at få nogle undtagelser fra de ellers gældende regler, fordi det ikke kan lade sig gøre at efterkomme den med det nuværende vejrlig.

Fem ekstra initiativer skal udbygge den tørkeplan, der blev lanceret for bare to uger siden, fortæller minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Fødevareminister vil hjælpe tørkeramte landmænd med hotline

”Vi giver blandt andet økologerne en hjælpende hånd i forhold til deres andel af grovfoder til dyrene, og at der kan tages slæt på braklagte efterafgrødearealer. Derudover følger vi fortsat udviklingen hen over sommeren, hvor yderligere initiativer også kan komme på banen, hvis der fortsat ikke er kommet regn,” fremgår det af meddelelsen.

Det gælder nu, at økologerne kan anvende en lavere andel grovfoder til deres køer. Konkret sænkes kravet om andelen af grovfoder fra 60 til 50 pct. Derudover kan der meldes force majeure på afgrøderotation og også i tilskuds-ordningen til privat skovrejsning.

Der gives samtidig en midlertidig tilladelse til at tage slæt på enkelte braklagte arealer, dog først fra 1. august. ligesom man vil udnytte fleksibilitet i forhold til at opfylde efterafgrødekravene. Det sidste gælder dog udelukkende de landmænd, der har opsparet mulighed for det i den såkaldte efterafgrødebank, fremgår det af et notat om tørkeinitiativerne.

Formand: Regeringens tørkepakke er slet ikke nok

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også