Frøavlere får ny afregnings-rekord for høst 2022

Stor høst sidste år giver afregninger i topniveau fra frøkoncernen DLF.
DLF fik stor høst i 2022 og det er medvirkende til store slutafregninger til frøavlerne, der ejer selskabet. | Foto: Dlf / Pr
DLF fik stor høst i 2022 og det er medvirkende til store slutafregninger til frøavlerne, der ejer selskabet. | Foto: Dlf / Pr

Endnu en rekord bliver slået, når frøselskabet DLF i disse dage udbetaler slutafregning for sidste års frøavl.

Her lyder afregningen nemlig igen på rekorder, på hele 18.000 kr. per hektar - og dermed overgår det ellers rekordsættende 2021. Det fremgår af en netop udsendt pressemeddelelse fra frøselskabet med hovedkontor i Roskilde.

Årsagen til fremgangen skal blandt andet findes i, at høsten 2022 var stor med flotte udbytter - med hele 15 pct. over gennemsnittet de seneste fem år. I udbytteindeks for alle arter endte man på 112, dog trukket ned af den største art, almindelig rajgræs, der leverede indeks 107.

”Vi kan glæde os over, at vi i 2022 har haft en kombination af flotte udbytter på et stort frøavlsareal og et stærkt prisniveau, og vi kan sende en afregning til vores frøavlere, der ligger helt i top,” udtaler Jørn Lund Kristensen, avlsdirektør i DLF.

Afsætningen af den store høst har derimod været helt anderledes svær - hvilket DLF-direktør Søren Halbye også her i foråret har fortalt til AgriWatch.

Årsagen skal findes i såvel Europa og Nordamerika, hvor salget af glippet. Især de private haveejer har holdt igen med at anlægge græsplæner efter de store corona-år. Det vurderer DLF skyldes de stigende energipriser og generel inflation.

Hverdagen har indfundet sig hos DLF efter rekordår: ”Vi skal trampe mere i pedalerne”

Salgstilbagegangen betyder, at den mængde hektar, som de danske frøavlere har kunnet skrive kontrakt på i såvel 2023 og 2024 være væsentlig mindre, for netop at DLF forsøger at sikre balance mellem udbud og efterspørgsel.

Samtidig har DLF valgt at udskyde ellers planlagte investeringer:

Topchef i DLF udskyder planlagte investeringer: Markedet har taget et sving

Dækningsbidrag 1 for høsten 2022 endte i gennemsnit på 12.800 kroner per hektar. Det er 15 pct. højere end gennemsnittet de seneste fem år..

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også